Medicijnen tegen depressies zorgen vaak voor vervelende bijwerkingen. Sommige mensen proberen daarom andere dingen om het leven een beetje draaglijk te maken. Zoals Joie Henney, een man in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Hij beweert hét middel te hebben gevonden tegen zijn depressies: een alligator.

En het werkt, zegt hij. Wally, zoals Henny zijn alligator noemt, is 'een grote teddybeer'. "Hij houdt ervan om knuffels te geven", zegt de 65-jarige inwoner van York. En dat fleurt hem iedere dag op.

Henny verloor kort geleden drie goede vrienden. De depressieve gevoelens die daarop volgden, zouden nooit meer weggaan, dacht hij. "Mijn dokter wilde mij er medicatie voor geven, maar ik heb een hekel aan medicijnen." Toen hij ontdekte dat Wally, zijn trouwe krokodil, hem de juiste emotionele steun bood, overtuigde hij zijn arts.

Het is Henny zelfs gelukt om Wally te registreren als 'emotioneel ondersteunend dier', een Emotional support animal (ESA). Dat betekent dat zijn behandelend arts heeft bepaald dat de krokodil hem inderdaad helpt tegen zijn psychische aandoening.

Vaak zijn dit soort 'steundieren' honden, heel soms katten maar een alligator is wel heel uitzonderlijk.

Voor de Amerikaan is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld. "Mijn dokter kwam erachter dat het werkt, dus waarom niet?", zegt hij tegen de Amerikaanse nieuwssite Philly.com.

Alligator Wally is nu anderhalve meter groot en zal nog blijven groeien, mogelijk tot wel vijf meter. Toch is de Amerikaan niet bang voor 'm. Nu nog niet, in elk geval, want hij beseft heel goed dat het gaat om een gevaarlijk dier dat in staat is op een dag z'n arm eraf te bijten.

Tot op heden heeft Wally zich echter van zijn beste kant laten zien: hij heeft nog nooit iemand gebeten en is zelfs bang voor katten. "Hij is net een hond", zegt Henney. "Hij wil geliefd en geaaid worden."
Foto