De inwoners van de Irakese stad Mosoel leven in de schaduw van een dreigende ramp. De grootste dam van het land ligt ten noorden van de stad, en volgens deskundigen staat hij op het punt van instorten.
De oorlog tegen Islamitische Staat heeft de inwoners van de Noord-Irakese stad Mosoel zwaar getroffen. Nu hebben de Irakese troepen de stad bevrijd, maar 40 kilometer ten noorden van de stad loert een ander groot gevaar.
Hier bevindt zich de 113 meter hoge Mosoeldam, die volgens ingenieurs elk moment kan bezwijken.
Als de dam instort, komt er 11 biljoen liter opgeslagen water vrij. Na een uur of twee zal een 26 meter hoge vloedgolf de toch al geteisterde stad overspoelen.
De golf trekt verder langs de rivier de Tigris en zal steden als Tikrit, Samarra en uiteindelijk de hoofdstad Bagdad onder zetten.
In 2016 berekenden onderzoekers van de Europese Commissie dat de golf in het ergste geval 1,5 miljoen mensen kan doden.
De mineralen in de grond onder de dam lossen op in water, waardoor het water uit het bekken voortdurend gaten uitslijt in het fundament onder de dam.
Sinds de dam begin jaren 1980 werd gebouwd moeten arbeiders de gaten daarom dichten door voegmassa de bodem in te pompen.
Ingenieurs hebben voorgesteld het probleem op te lossen door een 240 meter hoge betonnen muur te bouwen, die 100 meter de bodem in moet steken.
100 meter onder de grond is het gesteente namelijk waterdicht, dus hier komt het water niet door de damwand heen. Zo’n project gaat naar schatting 3 miljard euro kosten.
Tekening