Een kip slachten door eroverheen te rijden, mag niet. Dat stelt de rechter in een zaak tegen een vrouw uit Zevenhuizen en haar zus uit Wijnjewoude.

Het filmpje van het doodrijden van de kip werd ruim een jaar geleden door een buurjongen op videosite Dumpert gezet.

In het filmpje is te zien hoe de 67- en 68-jarige zussen samen proberen het dier te doden. Een van beiden houdt het dier vast, terwijl de andere met een auto achteruit rijdt over de kop van de vogel.

Volgens de vrouwen wilden ze de kip uit haar lijden verlossen. Het dier was doodziek, at en dronk niet meer en had moeite met ademhalen. Het leek hen de meest snelle en humane manier van doden.

De rechter gaat daar niet in mee. Hij gelooft dat de zussen goede intenties hadden, maar is het niet eens met de methode waarop ze het dier hebben gedood. De kip was mogelijk niet meteen dood.

Volgens de regels moet de kip voor het doden worden bedwelmd. De rechter stelde dat een klap op de kop met een hamer een beter alternatief was geweest.

De rechter gaf beide zussen een 'rechterlijk pardon'. Dat betekent dat ze wel schuldig zijn, maar geen straf krijgen.

Buurjongen aanspreken op gedrag
De zaak kwam aan het rollen nadat een buurjongen van zestien het filmpje op Dumpert had gezet. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming vond de video en spande de zaak aan.

Volgens de rechter moeten de twee zussen de jongen maar eens goed aanspreken over het uploaden van zo'n filmpje: 'Dat hij dit soort dingen niet moet doen, laat hem dat merken.'