Een Japans echtpaar van wie zeven bonsaibomen zijn gestolen, hebben de dieven opgeroepen om goed voor "hun kinderen" te zorgen. Bij de buit zit een 400 jaar oude shimpaku-boom die deze maand mee zou doen aan een schoonheidswedstrijd.

Seiji Iimura en zijn vrouw Fuyumi zeggen dat de bomen uit hun tuin in Saitama, in de buurt van Tokio, zijn gestolen. Iimura is de vijfde generatie in een familie van bonsaimeesters.

Volgens Fuyumi Iimura is de shimpaku alleen al 10 miljoen yen waard, meldt CNN. Dit is omgerekend zo'n ruim 80.000 euro. De totale waarde van de bomen zou ruim een ton zijn.

Het echtpaar wil de bomen het liefst terug, maar gebeurt dat niet, dan roepen ze de dieven op om goed voor de boompjes te zorgen. "Ik wil dat degene die de bonsais heeft meegenomen, zorgt dat ze water krijgen. De shimpaku is 400 jaar oud. Hij heeft zorg nodig en kan nog geen week zonder water overleven. Ze kunnen eeuwig leven, zelfs nadat wij er niet meer zijn, mits ze de juiste zorg krijgen."

Mevrouw Iimura zei verder dat de verantwoordelijken waarschijnlijk verstand van zaken hebben, omdat ze de meest waardevolle bomen hebben gevonden in het park met zo'n drieduizend bonsaibomen. De diefstal zou afgelopen maand in meerdere nachten zijn gepleegd. Ook verdwenen drie dennenboompjes.

"We behandelden deze minibomen als onze kinderen", zei ze. "Er zijn geen woorden die omschrijven hoe we ons voelen. Het is alsof onze ledematen eraf zijn gehakt."
Foto