Een 70-jarige Belg heeft zijn 88-jarige kamergenoot in het ziekenhuis in Veurne zwaar toegetakeld. Johny T. moet zich voor de rechter verantwoorden en riskeert zes maanden cel. ,,Hij hield me al drie dagen wakker. Ik was het gewoonweg beu en wou hem het zwijgen opleggen.’’

Het incident dateert van de nacht van 11 op 12 februari vorig jaar. Johny T. was opgenomen in het Vlaamse ziekenhuis AZ West met een heupfractuur en lag samen op de kamer met een 88-jarige man, die inmiddels is overleden. Het slachtoffer kampte met dementie en lag gefixeerd in zijn ziekenhuisbed. Volgens de openbaar aanklager stapte Johny T. midden in de nacht uit zijn bed en sloeg hij zijn kamergenoot in het gezicht.

,,Hij riep, excuseer mij voor het plat taalgebruik, ‘je moe je muulle oedn’ (‘je moet je muil houden’, red.) en plantte zijn vinger in het oog van het slachtoffer. Een hevige bloeding was het gevolg. Daarna nam hij een washandje om het bloed weg te vegen’’, zei de aanklager tijdens de rechtszitting. Pas toen een verpleegster uren later de kamer binnenkwam, stelde ze de verwonding vast. ,,Dit kon veel erger zijn afgelopen. Wat moeten wij met u aan? Slaat u de volgende keer iemand dood omdat hij op je zenuwen werkt?’’, aldus de procureur. Hij eiste zes maanden celstraf en een geldboete.

,,Mijn cliënt lag al drie dagen wakker, omdat zijn kamergenoot onophoudelijk bleef praten. Zijn potje is overgekookt. Het is geen reden om iemand aan te vallen, maar zo is het wel gelopen’’, verdedigde Jonas Bel, de raadsman van de verdachte. De advocaat vroeg om een voorwaardelijke straf. Beklaagde Johny T. nam ook het woord.

,,Ik was ten einde raad. Waarom moesten ze hem in mijn kamer leggen? Ik hoorde de verpleegsters nog zeggen: ‘We leggen hem bij Johny. Hij mag er zijn plan mee trekken.’ Ik kon mijn boosheid gewoon niet meer bedwingen na drie dagen zonder enige vorm van rust. Ik was het gewoon beu en wou hem het zwijgen opleggen’’, getuigde de man voor de rechter. Op enige spijt liet hij zich echter niet betrappen. ,,U vindt dit normaal? Iemand die weerloos is op dergelijke manier aanvallen?’’, vroeg de strafrechter.

De kinderen van het slachtoffer vragen 1500 euro voor de medische kosten en 10.000 euro smartengeld. De rechter doet over een maand uitspraak.