ZAANDIJK - Bewoners van Rooswijk in Zaandijk vechten al jaren tegen de komst van hockeyvereniging De Kraaien in hun achtertuin. De gemeente Zaanstad wil de club uit Wijdewormer verplaatsen naar een natuurgebied aan de Fontuinweg wat zo'n 6 miljoen euro gaat kosten. Zonde van het geld vinden de bewoners maar ook zonde van de natuur. Bovendien zitten ze niet te wachten op de geluids- en parkeeroverlast.

Tot nu toe hebben de bewoners met succes de komst van De Kraaien tegen kunnen houden. Onder andere door de Noordse woelmuizen in de strijd te gooien. Deze beschermde diersoort is in het gebied aangetroffen.

Jurgen Dolstra van de Werkgroep Natuurgebied Fontuin heeft de muis gezien en gefotografeerd. "Maar desondanks concludeerde de rechter vorige week dat het geen reden is om de komst van een hockeyclub tegen te gaan", zegt hij. De Werkgroep gaat waarschijnlijk tegen deze uitspraak in hoger beroep.

Volgens Jonathan van der Sluis van de Werkgroep zijn zowel de Nederlandse als de Europese regels zo streng dat je zwaarwegende argumenten moet hebben om de biotoop van de Woelmuis te verstoren. "Dan gaat het bijvoorbeeld om economische redenen", vertelt hij. De komst van hockeyvelden vallen daar volgens hem niet onder.

Mocht het met de Noordse Woelmuis niet lukken om de hockeyclub tegen te houden, dan gaat de Werkgroep het bestemmingsplan aanvechten.