Ze zou 'te mannelijk' zijn en te veel lijken op een viking. Twee verdachten zijn in het Italiaanse Ancona vrijgesproken van verkrachting, omdat het slachtoffer te lelijk zou zijn. De drie vrouwelijke rechters oordeelden daarop dat de vrouw "waarschijnlijk zelf begonnen was".

In maart 2015 verscheen een 22-jarige vrouw bij het ziekenhuis met haar moeder. Ze gaf aan enkele dagen geleden seksueel misbruikt te zijn door een leeftijdsgenoot, terwijl een tweede man op de uitkijk stond. De verkrachting vond plaats na een avondcollege, waarna de groep in een bar nog iets ging drinken. "Daar hebben de twee iets in haar drankje gegooid", zegt de advocaat van de vrouw tegen The Guardian.

Volgens de verdachten was de seks met instemming, maar na onderzoek vonden dokters hevige interne verwondingen bij de vrouw. Ook zat er een hoog percentage benzodiazepine in haar bloed, een drug die vaker wordt gebruikt bij verkrachting. Ze zei zich niet te herinneren dat ze het goedje had ingenomen.

De rechters verklaart de verdachten uiteindelijk onschuldig. "De hoofdverdachte vond de vrouw niet eens leuk", schrijven ze in hun oordeel. "Haar telefoonnummer stond in zijn telefoon als 'Viking', wat suggereert dat haar persoonlijkheid nogal mannelijk was." En, voegen ze toe, "de foto in het dossier lijkt dat te bevestigen".

De uitspraak vond al plaats in 2017, maar kwam pas afgelopen vrijdag naar buiten, omdat de vrouw in hoger beroep gaat. Vandaag protesteerden enkele honderden demonstranten bij de rechtbank. De zaak wordt nogmaals bekeken.

"Deze zaak is een extreme uitwas van een breder probleem", zegt Italiƫ-correspondent Mustafa Marghadi. "Italiƫ loopt nog erg achter wat betreft vrouwenrechten. Je ziet bijvoorbeeld dat de #MeToo-beweging het land bijna volledig heeft overgeslagen."

Als voorbeeld geeft hij de Italiaanse actrice Asia Argento, die als een van de eerste slachtoffers van Harvey Weinstein naar buiten trad. "Zij is bijna het land uitgejaagd. Bekende journalisten en opiniemakers schreven dat ze het verdiende, ook veel vrouwen."