De 77-jarige Tonny Kriek uit Bussum aarzelde geen moment toen ze na een melding van Burgernet een weggelopen jongen op straat zag lopen. Ze zorgde ervoor dat het kind niets overkwam. Tonny werd afgelopen maandag voor haar actie bedankt door burgemeester Han ter Heegde.

Het was een uur of tien 's avonds toen Tonny via haar telefoon een bericht kreeg van Burgernet. De politie vroeg het publiek op zoek te gaan naar een 12-jarige jongen met donkere kleding, een lichte bontkraag en een zilveren oorbel.

Tonny zat op haar blauwe bank in haar woning op de eerste verdieping aan de Huizerweg. Ze stond op en keek uit het raam. "Het was al erg donker, maar de lantaarnpalen waren aan", vertelt ze aan Bussums Nieuws. "Ik zag aan de overkant een schim in de schaduw. Even later zag ik dat het een jongen was die schuin de straat overstak. Ik dacht: dat is de jongen die ze zoeken. Wat een toeval!"

De Bussumse trok haar slippers aan en liep naar buiten, waar ze de jongen "heel zielig" bij een lantaarnpaal op de grond ziet zitten. "Ik vroeg: hé grote vriend, wat doe jij hier zo laat op straat? Hij vertelde dat hij was weggelopen. Ik vroeg of ik zijn oorbel mocht zien. Hij vroeg zich af hoe ik daarvan wist en ik zei hem dat veel mensen zich zorgen om hem maakten en nodigde hem uit om binnen wat te drinken."

De jongen ging met haar mee naar binnen. "Hij was erg moe en niet zo praterig", aldus Tonny. "Ik wilde ook niet te nieuwsgierig zijn, het ging mij ook niet aan waarom hij was weggelopen. Maar in de keuken belde ik de politie en zij zijn hem op een hele rustige manier komen halen. De jongen bedankte mij nog met een knuffel. Toen hij weg was heb ik hier wel even met een zakdoek gezeten. Ik ben blij dat het goed opgelost is."

Zoon Paul is ook bij het bedankbezoekje van de burgemeester. "Ze zit hier op een heel centraal punt. Ze mist niks vanaf haar uitkijktoren", vertelt hij. "Mijn man noemde mij al Inspecteur Vlijmscherp," lacht Tonny.

Burgemeester Han ter Heegde vindt het een prachtig verhaal en hoopt dat het ook anderen kan stimuleren om lid te worden van Burgernet en alert te zijn. "Een melding via Burgernet kan echt het verschil maken," besluit hij.