HELMOND - Leerlingen die tweetalig onderwijs volgen en examen doen in IB-Engels werden donderdag drie uur in quarantaine gehouden op hun school. Tevens mogen zij van vrijdag- tot zaterdagochtend geen enkel communicatiemiddel gebruiken en moeten ouders dit controleren.

Het is een groot probleem waar de laatste weken veelvuldig over is gesproken met ouders, zegt locatiedirecteur Geert-Jan Nillesen van het Jan van Brabant College in Helmond. De wereldwijde examens Engels van het International Baccalaureate vallen dit jaar voor het eerst samen met de centrale examens, waardoor havo- en vwo-leerlingen in de knoop kunnen komen. De oplossing: de vrije donderdagochtend en zaterdagochtend zijn de gekozen alternatieven data. Met de opmerkelijke maatregelen tot gevolg.

Het IB-examen Engels start donderdag om 10.30 uur Nederlandse tijd, terwijl het wereldwijde aanvangstijdstip 13.30 uur is. Nederlandse leerlingen moeten daarom na hun examen in quarantaine gehouden worden op school, om te voorkomen dat er informatie uitgewisseld kan worden met andere examenkandidaten. Leerlingen op het Jan van Brabant en het Varendonck in Asten kunnen onder toezicht ontspannen in een leslokaal of studeren voor andere examens.

Deel twee van het probleem is het tweede examen dat wereldwijd op vrijdagochtend plaatsvindt. In Nederland staat dan echter de toets Aardrijkskunde en Natuurkunde voor vwo en Biologie voor Havo gepland. Twee examens tegelijkertijd gaat natuurlijk niet, constateert Nillesen. Dus is het examen Engels verzet naar zaterdag. In theorie zouden leerlingen dus via internet al geïnformeerd kunnen worden over gestelde vragen door studenten elders in de wereld.

Vertrouwen
Om dit te voorkomen wordt het hen verboden om van vrijdagochtend 7.00 uur tot zaterdagochtend 11.30 uur geen contact te hebben met examenkandidaten via welk communicatiemiddel dan ook. Ouders moeten daarvoor tekenen en ze moeten hun kinderen naar school brengen. ,,We laten de leerlingen niet hier overnachten, dus thuis zijn de ouders verantwoordelijk”, aldus Nillesen. ,,Ik ga dat niet als een politieagent controleren. Ik heb er vertrouwen in dat ze doen wat we hebben afgesproken.”

Hij noemt het al met al een ‘heel vervelende en zeer onwenselijke situatie’ waar hij weinig aan kan doen. Worden deze strenge regels niet nageleefd, dan bestaat immers de kans dat het examen ongeldig wordt verklaard. Er rijden controleurs door het land die alles nauwlettend in de gaten houden. ,,De kans op controles is dus aanwezig. De leerlingen snappen de maatregelen, zij willen een geldig examen. Het wordt wel een hele uitdaging om dit allemaal in goede banen te leiden.”

Locatiedirecteur Ingrid van Zuijdam van het Stedelijk College in Eindhoven zegt dat je je kunt afvragen of alle maatregelen niet te ver gaan. ,,Maar je moet je aanpassen omdat het een wereldwijd examen is. Dat we het mochten verzetten vanwege de andere examens is al een compromis waarover heel veel gesproken is. Het heeft tot wat irritaties geleid, maar de leerlingen accepteren het en gaan voor een geldig examen.”