Door een omweg die Google maps voorstelde, zijn bijna honderd automobilisten in het Amerikaanse Denver vast komen te zitten. De nieuwe route richting de luchthaven ging langs een smalle zandweg die door de regen modderig was. Een aantal auto’s belandde in de berm, anderen zaten daarachter vast.
Je mag niet zomaar blind vertrouwen op technologie. Dat heeft Google Maps nogmaals bewezen. Toen er zich op weg naar de luchthaven van het Amerikaanse Denver een ongeval voordeed en dat een lange file veroorzaakte, vroegen heel wat bestuurders de routeplanner voor een alternatieve weg. De beste optie was een omweg die de tijd naar de luchthaven halveerde, maar het voorstel bleek te goed om waar te zijn.
De chauffeurs die Google Maps volgden, kwamen namelijk op een smalle zandweg tussen de velden terecht, meldt CNN. Door de recente regen daar was die bovendien veranderd in een modderpoel. Meerdere auto’s gleden de zijkant in, waardoor achteren achter hen geblokkeerd stonden. Een van hen was Connie Monsees, die op weg was om haar man op te halen. Zij reed in een 4×4 en kon gelukkig haar weg verderzetten, maar nam eerste enkele foto’s van het debacle. Ze liet ook nog twee mensen meerijden, zodat zij hun vlucht konden halen.
Google heeft ondertussen ook al gereageerd op het voorval. Volgens het bedrijf ging het niet om een privéweg. “We nemen verschillende factoren in overweging als we de route bepalen, zoals de grootte van de baan en de richting ten opzichte van het einddoel. Hoewel we steeds proberen om de beste richtlijnen te geven, kunnen er onvoorziene omstandigheden optreden, zoals het weer. We raden alle chauffeurs aan om de lokale regels te volgen, aandachtig te blijven en de beste keuze in het verkeer af te wegen”, klinkt het in een verklaring.
FotoTja, als je denkt dat google-kaarten lastig is voor automobilisten, probeer het dan maar eens als voetganger, je wordt weggetjes ingeloodst die helemaal geen stoep hebben en waarbij je gevaarlijk dichtbij het langsrijdende verkeer moet lopen, of je wordt juist letterlijk de snelweg of de provinciale weg in gedirigeerd. En dat zijn mijn ervaringen uit het buitenland, de VS met name.
Die 'lokale regels' heeft het artikel over. Die bestaan meestal niet, of worden niet bekendgemaakt. Wellicht moet er een systeem/app komen die allerlei lokale regels overzichtelijk presenteert, en die de autoriteiten dynamisch (bij noodgevallen) kunnen updaten dus.
De app-bedenker zal waarschijnlijk stinkend rijk worden.
Dus ga je gang, de IT-nerdjes onder jullie. IK geef je hiermee een goede aanzet.
Quote
@Emmo:
zekerlezen: Tomtom (tenminste de nieuwere) heeft iets in die richting. Ik wordt in ieder geval gewaarschuwd voor zandwegen en andere mogelijk ongeschikte wegen.
Hmm ja, dat kan kloppen, en je kan ook de software altijd verfijnen en updaten en tot de nieuwse stand brengen, maar zelfs dan houd je geen rekening met onverwachte gebeurtenissen/toevalligheden/noodgevallen zoals weer of ongelukken etc.
Het beste heb je een systeem waarbij deze kaarten-apps zoals google gelijk geüpdatet worden door de autoriteiten doordat de app gekoppeld is een systeem waar ze hun waarschuwingen kunnen toevoegen. Beetje zoals je reeds al hebt met die pushnotificaties die je op je foon krijgt ivm Amber-alert, noodweer etc, maar dan zie je dus op je apps een grote rode lijn/'X' staan waar de autoriteiten aangeven dat een bepaalde route af is te raden of zelfs afgesloten.
Zal wel wat inzet moeten worden gedaan en iedereen moet willen meewerken, maar dan heb je ook wat aan het einde, en is navigeren een stuk veiliger en betrouwbaarder.
aan.