OOSTZAAN - Onderzoekers van de Universiteit Maastricht worden bedreigd naar aanleiding van een vondst van kadavers in het water in Het Twiske. Die resten blijken van biggen te zijn en zijn onderdeel van een onderzoek naar de dood van baby's. Een duikende YouTuber schrok zich rot toen hij de kadavers tegenkwam.

"Het is een belangrijk maatschappelijk onderzoek van de Universiteit van Maastricht", vertelt forensisch onderzoeker Marco Pot, die al twee jaar bezig is met het project, waaraan ook andere hogescholen verboden zijn. "Het gaat om een onderzoek naar het tijdstip van het overlijden van een baby."

Voor het onderzoek worden biggetjes gebruikt die op een natuurlijke manier zijn overleden. Ze blijven in totaal vier jaar middenin Het Twiske liggen. Biggen vergaan even snel als baby's, aldus de onderzoekers. En dus kunnen ze aan de hand van de kadavers van de biggen onderzoeken of ze de datum van overlijden kunnen herleiden.

De YouTuber die de kadavers vorige week ontdekte, maakte toevallig een duiktocht in de Stooterplas voor zijn video-kanaal. "De meest bizarre vondst ooit", zei Emile Beukers in de video.

Reacties
Niet iedereen is dus even blij met het project. De onderzoekers worden zelfs bedreigd vanwege het project, meldt 1Limburg. "We zouden zelf bij die biggen onder water gehouden moeten worden", beschrijft onderzoeker Marco Pot een van de reacties. Hij vindt de ophef overdreven. "Overal staat duidelijk aangegeven dat het om forensisch onderzoek gaat. Er hangen borden met uitleg en telefoonnummers voor meer informatie."

NH Nieuws sprak met een onderzoeker, die ook benadrukt dat dit onderzoek nogal 'een gevoelig onderwerp' betreft. Ook wordt duidelijk wat zwemmers of duikers in Het Twiske kunnen merken van dit experiment.

Ondanks dat de kooien in de buurt liggen van een onderwater duikersparcours, hopen betrokkenen de research nu in alle rust te kunnen doen, zonder verstoring. "Het is wel ver uit de kant en op diepte maar we willen niet dat het onderzoek verstoord wordt en beschadigt."

Voor zwemmers is het volgens de Voedsel- en Warenautoriteit niet gevaarlijk dat er resten van dode dieren in het water zitten. "Zij hebben de situatie ter plekke bekeken", vertelt Dick Wals, beheerder van het Twiske. "Er is onderzoek gedaan en daar kwam eigenlijk uit dat het geen kwaad kan. En toen we dat wisten, hebben we ermee ingestemd." In de zomer wordt de waterkwaliteit ook nog elke twee weken gecontroleerd.