Bij het officieuze kampioenschap fietsen een paar honderd mensen met een gewone fiets met terugtraprem 8,5 kilometer over de Oosterscheldekering in Zeeland. Het weer is cruciaal. De organisatie laat het evenement alleen doorgaan als er minstens sprake is van windkracht 7.

Over een gebrek aan wind hoeft Stoekenbroek zich voor de zesde editie van het evenement geen zorgen te maken. Zondag trekt naar verwachting storm Ciara over ons land. In de loop van de middag staat er een harde zuidwestenwind. Aan zee gaat het met windkracht 9 echt los. Daarbij komen zware tot zeer zware windstoten voor, in de kustgebieden mogelijk tot 140 kilometer per uur.

Ciara is de eerste storm met een naam die over land trekt. Het idee achter het geven van namen is dat het publiek dan sneller onthoudt dat er gevaarlijk weer aan komt en dat het makkelijker is om erover te communiceren. Daardoor zouden mensen eerder maatregelen nemen om schade en letsel te voorkomen.

De organisator houdt de verwachting naar eigen zeggen goed in de gaten. Als de windkracht boven de windkracht 10 komt, kan het evenement alsnog afgelast worden. Maar hij maakt zich op voorhand geen zorgen. In 2016 waren de omstandigheden vergelijkbaar en toen ging het ook goed, vertelt Stoekenbroek.

"We hebben een keer iemand gehad die een schram op zijn knie had, verder zijn er nooit gewonden geweest. Met tegenwind fiets je heel erg langzaam, dus als je valt, val je niet hard. En we rijden niet in grote groepen dus je komt ook niet in het gedrang terecht."

Stoekenbroek hoopt komende zondag zelf voor de derde keer over de finish te komen. Hij verheugt zich erop. "De wind staat nu knetterend tegen: harder dan dit ga je hem niet tegen krijgen. Dat is precies waar we het voor doen. Het is het NK Tegenwindfietsen, we houden van tegenwind."

Toch is het weer van zondag wel echt iets om rekening mee te houden. Weerplaza raadt aan om losse spullen rond het huis op te ruimen of uit de wind te zetten. En ook bouwbedrijven doen er volgens de weerdienst verstandig aan om bouwplaatsen morgen opgeruimd en windvast achter te laten, zodat de wind geen grip kan krijgen op losse bouwmaterialen.

Het KNMI zal naar verwachting code oranje uitgeven, maar dat gebeurt op zijn vroegst 24 uur van tevoren. Als wordt ingeschat dat de overlast die de storm oplevert erg groot is, kan ook worden opgeschaald naar code rood.