@submarine: Klopt weinig van beste kerel, waarschijnlijk geschreven door een dierenactivist?
Bij Halal slachten is het verboden om meer dan één haal met het mes te geven. Dus meerdere keren snijden is not done, hoewel het vast weleens zal voorkomen. Maar de bedoeling is toch echt om het dier in één haal de keel door te snijden.
Door het volledig doorsnijden van luchtpijp, slokdarm EN halsslagaders valt de bloeddruk in de hersenen plotsklaps weg en zal het dier binnen seconden het bewustzijn verliezen.
In jouw link staat dat een dier er soms wel 15 minuten over kan doen om te sterven omdat hij via de ruggengraat nog bloed naar de hersenen krijgt toegevoerd.. Wat een baarlijke nonsens!
Ten eerste is het grote flauwekul en ten tweede zou deze manier van slachten bijzonder oneconomisch zijn voor de slachter. Ook hem is er alles aan gelegen om het dier zo snel mogelijk op de uitbeentafel te krijgen.
Een van de weinige punten waar ik het mee eens ben is de fixatie van het dier, dat is inderdaad stressvol, maar heb je het weleens gezien?
Het dier loopt in een smalle gang, wordt plotsklaps m.b.v. rekken gefixeerd en onmiddellijk ondersteboven gekeerd waarna de slachter hem direct de keel afsnijdt, dat hele proces duurt misschien 5 seconden, dan is het over.
Het doorsnijden van de keel met een vlijmscherp mes is verbazingwekkend pijnloos. Het dier gaat in shock en voordat hij echt pijn gaat voelen is hij al bewusteloos. (Zie ook mijn eerdere uitleg over de gevolgen van bloedtoevoer naar de hersenen).
Zo Venzje ook al omschreef, snij jezelf maar eens per ongeluk aan een vlijmscherp mes, soms realiseer je jezelf pas dat je gewond bent als je bloed ziet! Verrek? Waar komt dat nou vandaan?
Is mij in mijn leven enkele malen overkomen.
Al met al vind ik jouw posting geen goede weergave geven van hoe het gebeurt
Voor de duidelijkheid: Ik ben geen vegetariër maar eet al jaren geen rundvlees meer en probeer mijn inname van varkensvlees zo beperkt mogelijk te houden. Ik eet zover het vlees betreft v.n.l. kip en wat uit zee komt, meer niet.
Juist daarom heb ik mijzelf jaren geleden in Halal slachten verdiept, ik dacht dat het een zeer wrede, barbaarse manier van slachten is, maar na het lezen van tientallen artikelen hierover heb ik mijn mening daarover bijgesteld.
Het slachten in 'gewone' slachthuizen is vaak wreder er barbaarser dan goed uitgevoerde Halal-slachtingen. Mijn jongste broer heeft ooit in een slachthuis gewerkt, na een paar weken is hij huilend weggelopen, hij kon het niet meer aanzien. Let wel, we hebben het nu over een gewoon slachthuis.
In een ideale wereld zou iedereen gras eten.. Helaas leven we niet in een ideale wereld.