HAUWERT - De kerkklok in Hauwert luidt niet meer, omdat hij anders te veel of te weinig keren slaat. De dorpsraad vindt dit jammer en komt in actie om de klok weer te laten slaan. "Tot nu toe hebben we 20 reacties gekregen."

Een bewoner van het dorp zou de klok graag weer horen luiden: "Van mij mag hij wel gerestaureerd worden. Het kerkgebeuren is er al niet meer in. Dat de klok dan evengoed slaat is wel leuk. Bij een kerk zit een klok en ik vind dat die dan hoort te luiden."

Maar dat laatste is nu juist het probleem, want de klokken luiden te pas en te onpas. En daarom zijn de klokken nu uitgezet. "De kerkklok is stuk. Ik kan hem elke dag opwinden en goed zetten maar dan bedenkt hij om 13.00 uur dat hij elf keer gaat slaan", vertelt Pieter Nes, de eigenaar van de kerk. "De klok weet het zelf gewoon niet meer."

Om de klok weer te kunnen laten slaan is een elektrische aansturing van het uurwerk nodig. En dat kost veel geld, namelijk tussen de acht en negen duizend euro. Jan Kempenaar van de dorpsraad zegt hierover: "Er is een offerte gemaakt. Ook Pieter is bereid om daar een flink deel aan mee te betalen. En verder hebben we een aantal fondsen in het dorp die we kunnen aanwenden. Of we gaan langs de deuren met een collectebus om te vragen of mensen geld willen doneren."

Volgens Pieter kan de klok al snel weer slaan, als de bewoners het er mee eens zijn en het geld er is. "Mijn deel is er, dus als we morgen het geld hebben kunnen we overmorgen de klok laten repareren."

Maar zit Hauwert nog wel te wachten op het luiden van de kerkklok? Om dat te achterhalen is de dorpsraad een enquĂȘte gestart. De animo is echter tot nu toe nog niet zo groot. Jan Kempenaar: "Tot nu toe hebben we 20 reacties gekregen en die zijn wisselend. Uiteindelijk is het zo dat een aantal mensen in het dorp van oudsher zijn ze gewend dat de kerk luidt."

"Maar er zijn ook heel veel mensen die zeggen: 'dan kan ik eindelijk een beetje rustig slapen'", gaat Jan verder. "Maar nogmaals, de reacties zijn dermate beperkt dat er geen beleid op voor te stellen is. Als het dorp het eigenlijk niet zo belangrijk vindt, dan is de kans inderdaad groot dat het luiden tot een mooi reliek uit het verleden gaat behoren."