Wetenschappers hebben de meest gedetailleerde beelden van de zon ooit gemaakt. Ze komen van een gloednieuwe Inouye-zonnetelescoop op Hawaï en laten zien hoe de zon uit een soort poffende maïskorrels bestaat.
Projectdirecteur Thomas Rimmele is zeer verheugd met de beelden die door de 344 miljoen euro kostende telescoop van het National Solar Observatory zijn gemaakt. ,,Dit zijn de meest gedetailleerde beelden die ooit van het zonneoppervlak gemaakt zijn!’’ jubelt Rimmele in The Guardian. Maar wat zien we eigenlijk?
De borrelende ‘gouden kipnuggets’ zijn opstijgende brokken plasma van ongeveer 6000 graden Celsius. Eén zo’n ‘blok’ is ongeveer zo groot als Frankrijk en stijgt op naar de oppervlakte, ontploft als het ware en laat zijn hitte los, om vervolgens weer ‘afgekoeld’ de zon in te verdwijnen en plaats te maken voor andere opstijgende ‘kipnuggets’.
Gifje,,Eerst leek het erop alsof we naar een helder punt keken, naar één enkele structuur, maar nu zien we die uiteenvallen in veel kleinere structuren”, legt directeur Rimmele uit.
De zonnetelescoop staat op de top van de drie kilometer hoge Haleakala-vulkaan op Hawaï en de spiegel heeft een doorsnee van vier meter, de grootste ter wereld. Omdat deze spiegel extreem heet kan worden, staat de telescoop in een ijszwembad zodat het apparaat niet oververhit kan raken. Er is voor twaalf kilometer aan waterleidingen aangelegd om het ijsbad aan te vullen.
Met de nieuwe beelden kunnen wetenschappers beter onderzoek doen naar de natuur- en scheikundige functies van de zon en daarmee het ruimteweer beter voorspellen. En dat is niet alles, zegt Rimmele: ,,Met de nieuwe instrumenten die de komende zes maanden in gebruik genomen gaan worden, kunnen we de magnetische velden rond het zonoppervlak meten.”
@tonktwee: Reizen tussen de sterren kan pas als we FTL kunnen reizen, anders is het sowieso een onhaalbare kaart. De meest nabije sterren, (uitgezonderd onze zon), zijn Proxima Centauri en Alpha Centauri en die jongens staan op ruim 4 lichtjaren afstand.
Dus, (voor de geïnteresseerde meelezers), je dient 4 jaar lang met een snelheid van 300.000 kilometer PER SECONDE te reizen om naar de meest nabije ster te komen
Onze eigen zon staat op 8 lichtminuten, dus op ongeveer 150.000.000 kilometer. Zou je met een vliegtuig dat 1000 km/u vliegt naar de zon willen vliegen dan doe je er 17 jaar over.. En dan heb ik het over 'slechts' 8 lichtminuten.
Nee, ons probleem is niet de brandstof, dat zou nucleair kunnen zijn, het probleem is de onvoorstelbare afstanden.
@tonktwee: Ongeveer 100 tot 150 diersoorten sterven uit per dag.. Maar dat is evolutie en heeft verder niet veel te doen met ons, zo gaat het al miljoenen jaren. On the bright side: Naar schatting zijn er meer dan 150.000.000 diersoorten op Aarde en er komen er dagelijks bij. Dus dat uitsterven kan wel wat lijden
Nee, ik heb het over de roofbouw die we plegen, over de schandelijke wijze waarop we met dieren, en dan vooral de dieren die voor consumptie bestemd zijn, omgaan.
De mensheid is een plaag, meer niet..
Maar inderdaad, ook jij hebt gelijk, omdat we met zovelen zijn is het welhaast onmogelijk om de mensheid als totaal uit te roeien.. Hoewel het Corona-virus natuurlijk een leuk begin is..
Laatste edit 21-02-2020 22:17
@HoLaHu: Behalve op Antarctica en in Australië en Europa komt de pest nog steeds op alle continenten voor onder zwarte en bruine ratten en onder een aantal andere voor de pest vatbare zoogdieren (vooral knaagdieren). Incidenteel raken mensen met de pest besmet.
Daarbij gaat het voornamelijk om arme landarbeiders en hun gezinnen, die in afgelegen dorpen in het zuiden van Afrika wonen, in landen als Zambia, Madagaskar en Malawi, of om mensen die in afgelegen en dunbevolkte delen van Azië wonen, bijvoorbeeld in landen als Kazachstan, Kirgizië, Binnen-Mongolië en Nepal.
Tegenwoordig is de ziekte goed te bestrijden met behulp van verschillende goedkope antibiotica, zoals tetracycline en doxycycline. Het is dus geen dodelijke ziekte meer. Maar uitgeroeid is hij ook niet..
aan.