De verdachte hanteert 11 verschillende namen, 4 nationaliteiten (Algerije, Tunesië, Irak, Marokko), heeft een serie geboortedata en komt voor in de dna-databanken van Spanje, Engeland en Duitsland. In Groningen wordt hij verdacht van 11 inbraken en diefstallen.

De rechter merkt op, gezien al die namen en verschillende nationaliteiten, dat ‘de mens de indruk zou kunnen krijgen’ dat de verdachte door Europa trekt. Haar vraag: ,,Doet u dat om strafbare feiten te plegen?’’

De verdachte die ditmaal zegt dat hij 27 jaar is en is geboren in Blida, Algerije zegt verder niet zo veel. Ja, dat hij zich beroept op zijn zwijgrecht als het over zijn persoon gaat. Over de serie inbraken en diefstallen waar hij van wordt verdacht, zegt hij dat het wel zou kunnen. Hij heeft ingebroken, maar waar en wanneer precies, dat weet hij niet meer. Omdat hij vaak dronken was. En hij heeft spijt. ,,Excuses.”

De man, een zogeheten ‘veilige lander’ zou hebben ingebroken in woningen, studentenpanden (deuren nooit op slot) en in een bedrijfspand aan de Van Oldebarneveltlaan in Groningen dat hij in september vorig jaar tweemaal bezocht.

De buit bestond uit laptops, spelcomputers, sieraden en bankpasjes. Met de gestolen pasjes pinde hij geld of betaalde hij contactloos.

Veel moeite om uit handen van de politie te blijven, deed hij niet. Een paar keer werd hij herkend op camerabeelden door politieagenten. Bij verschillende inbraken liet hij dna-sporen achter.

De verdachte verklaarde dat hij omging met slechte vrienden, met mensen die hem vertelden waar hij kon inbreken. De buit werd verdeeld of verkocht om drugs te kunnen kopen.

Volgens de officier van justitie heeft de man er zijn levensstijl van gemaakt om te leven van geld en spullen van anderen. ,,Dat is een keuze, maar de consequentie moet een lange gevangenisstraf zijn: dertig maanden.’’ De advocaat merkte op dat de verdachte niets heeft, behalve spijt. Na detentie zal hij worden uitgezet naar Zweden, het eerste land waar hij als asielzoeker binnenkwam. Een iets lagere straf zou, aldus de advocaat, ook kunnen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.