UTRECHT - "Wat jammer! Ik zou dolgraag een stukje steen willen hebben. Ik zou het vereren." Veel Utrechters vinden het doodzonde dat een deel van de Utrechtse Domtoren "een roemloos einde" wacht als fundering van snelwegen. Goed nieuws voor iedereen die op een stukje Domtoren hoopt, want: "Die mogelijkheid komt er in de loop der tijd zeker", laat een woordvoerder van de gemeente aan RTV Utrecht weten.

Wethouder Klaas Verschuure meldde gisteravond tijdens de raadsvergadering dat sommige stenen van de monumentale toren gaan dienen als fundering bij de aanleg van nieuwe rijkswegen. De toren wordt op dit moment gerestaureerd en daarbij komen veel oude stenen vrij die niet hergebruikt kunnen worden.

"Vrijkomende steenachtige materialen worden laagwaardig hergebruikt omdat de afvalstromen in de bouw zo zijn georganiseerd dat deze worden gescheiden", zei wethouder Verschuure. "Daarna worden deze verwerkt tot granulaat, dat als fundering wordt ingezet in de grond-, weg- en waterbouw." Granulaat is vermalen steen.

VERZOEKJE
Veel lezers en luisteraars van RTV Utrecht geven aan het jammer te vinden als de stenen op die manier aan hun einde komen en laten weten dolgraag in aanmerking te komen voor een stukje van hun geliefde toren. "Ik heb de wethouder een bericht gestuurd met het verzoek de stenen te koop aan te bieden. Als er veel berichten daarover binnenkomen, lukt het misschien!", schrijft een van hen op Facebook.

De gemeente vindt dat ook "een sympathiek plan", laat een woordvoerder van de wethouder weten. "We zijn nu nog druk bezig met de restauratie, dat gaat nog wel even duren. We kijken goed welke stenen we nog wel en welke niet meer kunnen gebruiken. In de loop der tijd komt er wel een mogelijkheid voor bedrijven of Utrechters zelf of stenen te kopen."

Wanneer dat precies moet plaatsvinden, is niet duidelijk. "De mooiste stenen hergebruiken we nog voor de Domtoren zelf. Daarnaast is er ook nog materiaal dat we opslaan, voor als we dat ooit nog eens kunnen gebruiken. Alleen het laagwaardige materiaal wordt verwerkt tot granulaat, zodat het niet nutteloos weggegooid hoeft te worden."

Over hoe Utrechters een stukje Domtoren kunnen bemachtigen, komt ergens in de loop van de restauratie meer informatie. De volledige restauratie duurt nog zo'n vier jaar.