De gemeente Kaag en Braassem waarschuwt voor een bijzonder soort oplichting in Coronatijden. Op briefpapier van de gemeente kregen inwoners te horen dat ze voor 45 euro voedselpakketten kunnen bestellen door dat bedrag of een veelvoud ervan in een bijgevoegd envelop te doen en aan de deur te hangen.

De pakketten - die genoeg brood, beleg, avondmaaltijden, desinfectiegel, zeep, shampoo en dergelijke voor twee weken zouden bevatten - zouden dan enkele uren later worden langs gebracht. Met het oog op de besmettelijkheid van het Coronavirus zou dat bezorgen net zo contactloos gebeuren als het ophalen van het geld.

Om het bijzondere van het aanbod te onderstrepen, wordt in de brief gemeld dat de supermarkten in de gemeente gesloten zijn. Ook wordt aangegeven dat wie geen deze zondag geen kans zag om al een gevulde envelop buiten te hangen, volgende week maandag een nieuwe kans krijgt.

Op Facebook onderstreept de gemeente niets met de brief te maken te hebben. Bovendien meldt ze dat er geen sprake van is dat de supermarkten binnen de gemeentegrenzen de deuren gesloten zouden hebben.

Op sociale media maakt het nieuws reacties los als: ’Dit is ziek, misbruik maken van deze situatie. Keihard aanpakken.’ En: ’Het is toch te erg voor woorden?’ Plus: ’Stelletje idioten.’

De gemeente weet niet hoeveel mensen de brief hebben ontvangen. ,,Wél weten we dat er breed over wordt gesproken en dat het ook in buurtapps wordt gedeeld’’, meldt een woordvoerster. ,,Daarin worden mensen ook gestimuleerd om aangifte te doen als ze er iets mee gedaan zouden hebben. Overigens hebben we nog geen enkel signaal dat er iemand er echt medewerking aan heeft verleend.’’
Foto