UTRECHT - Het plan was een paar weken in de Cariben van eiland naar eiland varen, maar corona gooit roet in het eten. En dus krijgt de bootreis van Blanche (15) uit Utrecht een hele andere wending: ze gaat met een zeilschip de oceaan over varen om weer thuis te komen. "Ik vind het echt zo vet", zegt ze. "Het wordt echt een avontuur."

Eind februari vloog Blanche met enkele tientallen leeftijdsgenoten naar het Caribisch gebied om zes weken als trainee mee te gaan op zeilschip de Wylde Swan. Het plan was om onderweg onder meer Cuba en Jamaica te bezoeken. De tieners krijgen onderweg regulier onderwijs, maar daarnaast worden lessen gegeven die gekoppeld zijn aan het leven aan boord.

HAVENS DICHT OM CORONA
Op het moment van vertrek speelde corona al wel, maar de afgelopen dagen ging het ineens wel heel erg rap qua maatregelen. "Door het coronavirus gaan steeds meer havens sluiten en is het moeilijker om op eilanden te komen", vertelt Blanche.

Het werd daardoor ook steeds lastiger om het geplande programma uit te voeren. En ook de terugvlucht vanaf Cuba werd een vraagteken, nu de luchtvaart grotendeels stil is gevallen. De kapitein besloot daarom letterlijk het roer om te gooien. Het schip vaart terug naar Nederland.

"Toen de kapitein het vertelde was iedereen echt wel even in shock. Het is zo erg schakelen dat je opeens zoiets gaat doen." Toch heeft ze er zelf vooral zin in. "Ik was best wel blij omdat ik het echt als een nieuw avontuur, echt als een kans zag. Maar er waren ook wel kinderen niet blij."

GROENTES EN WARME KLEREN INSLAAN
Inmiddels is iedereen aan het idee gewend en wordt alles gereedgemaakt voor de oversteek. Ze liggen nu bij St. Lucia en doen in het stadje Soufrière hun laatste inkopen. "De crew is nu vooral heel veel spullen aan het inslaan, bijvoorbeeld groentes, maar ook truien. Hoe dichterbij Nederland je komt, hoe kouder het gaat worden. Dus ze zijn regenjassen en truien aan het inslaan. Maar dat is best wel lastig op zo'n eiland omdat het hier natuurlijk altijd warm weer is."

Woensdag of donderdag moet de terugreis beginnen. En voor vrijwel alle kinderen aan boord betekent het dat ze voor het eerst in hun leven een oceaan gaan oversteken. Maar van paniek is er volgens Blanche geen sprake. "Aan boord is de sfeer goed. De crew doet er heel rustig over en vertellen ons alles wat er aan de hand is."

Bovendien is de crew zelf wél ervaren. "Zij zouden sowieso de oceaanoversteek doen in de reis die na ons kwam, dus in principe is alles goed voorbereid en zij weten ook gewoon hoe het moet. Het is niet de eerste keer dat ze de oceaanoversteek gaan doen."

De ouders van Blanche moeten nog wel even wachten voordat ze hun dochter in hun armen kunnen sluiten. "We weten niet precies hoe lang de oversteek gaat duren, dat ligt aan de wind, maar het gaat ongeveer vier tot vijf weken duren."