Noorwegen verbiedt inwoners om naar hun vakantiehuisje te gaan. Wie toch gaat, kan een boete verwachten van ruim 1700 euro of vijftien dagen cel. De overheid is bang dat kleine, lokale ziekenhuizen anders overspoeld raken met zieke mensen.

Anders dan in Nederland is het in Scandinavië vrij gewoon om een vakantiehuisje te hebben. Het klinkt aanlokkelijk om de coronacrisis daar uit te zitten. In isolatie in de natuur, met weinig anderen om je heen.

De Noorse overheid gaat daar echter niet in mee. Het lokale zorgsysteem zou wel eens helemaal vast kunnen lopen, vreest de regering. De klinieken hebben te weinig faciliteiten om coronagevallen op te vangen. Zeker als mensen in groten getale besluiten naar hun vakantieverblijf af te reizen.

De zorgen van de overheid lijken niet ongegrond. In het district Hallingdal was het zo druk dat het wel Pasen leek, meldt de Noorse krant Dagbladet. Permanent wonen er zo'n 21.000 mensen, maar in vakantietijd loopt dat aantal op tot 125.000.

Burgemeesters in het gebied maken zich grote zorgen. Zo meldde de burgemeester van Hemsedal afgelopen vrijdag dat er ruim 10.000 mensen in zijn gemeente waren. Dat is vier keer zoveel dan anders.

Aanleiding voor premier Erna Solberg om zaterdag aan te kondigen dat mensen hun zogenaamde 'hytte' moeten verlaten. Twee dagen later ging de regering een stap verder. De autoriteiten dreigen mensen uit hun vakantiehuisje te halen, als ze niet uit zichzelf vertrekken. Wie niet gehoorzaamt kan een boete of celstraf verwachten.