Neushoornvogel Balou uit dierentuin Texel ZOO heeft een 3D geprinte hoorn gekregen. Het dier werd gewond binnengebracht en zijn hoorn was kapot.

Neushoornvogel mannentjes hebben meestal een hele grote hoorn op hun neus zitten. Maar omdat die van Balou zo beschadigd was, was hij erg kwetsbaar. Daarom hebben de vorige eigenaars de vogel naar Texel ZOO gebracht. Hier hoopten ze dat de dierentuin iets kon betekenen voor de gewonde vogel.

Gelukkig schoot de Universiteit van Utrecht te hulp. Ze hebben speciaal voor de vogel een mooie 3D geprinte hoorn gemaakt. Voorafgaand hebben ze een CT-scan uitgevoerd om de precieze vorm van de hoorn te krijgen.

In december vond de plaatsing van de hoorn, onder narcose, plaats. Balou ziet er inmiddels weer helemaal als zijn oude zelf uit. De vogel is na het plaatsen wel nog maandenlang in de gaten gehouden, om er zeker van te zijn dat de hoorn zou blijven zitten. Helaas is de vogel nog niet voor het publiek te zien. Dit omdat Texel ZOO gesloten is door de coronacrisis.

Dit is niet de eerste keer dat de Universiteit van Utrecht 3D-onderdelen print voor dieren. Zo hebben ze voor een paard op maat gemaakte hoefbeslag gemaakt met een 3D printer, voor een labrador een 3D geprinte kaak of een hond die een 3D geprinte schedeldak kreeg.
Foto