Het was een pijnlijk weekend voor de burgemeester van het Amerikaanse plaatsje Alton. Hij liet politie een inval doen bij een illegaal feest, waarbij alle aanwezigen in de bar opgepakt werden. Later bleek een van de gearresteerde feestgangers zijn eigen vrouw.

"Ik heb de politie de instructie gegeven om haar net als alle anderen te behandelen", schrijft burgemeester Brant Walker op Facebook. "Mijn vrouw is een volwassene die haar eigen beslissingen mag maken, en in dit geval heeft ze een verbluffend gebrek aan beoordelingsvermogen getoond."

Het coronavirus heeft verschillende gezichten. De ene patiënt voelt zich na twee weken weer kiplekker. De ander vecht voor zijn leven op de ic. Dit zijn de ziekteverschijnselen die we tot nu toe kennen.

Vanwege het coronavirus gelden in de staat Illinois strenge maatregelen. Feesten zijn dus verboden, maar zondag was een kroeg in het plaatsje Alton tóch open. Volgens de regionale krant Riverfront Times zijn alle bezoekers opgepakt voor roekeloos gedrag. Hier staat in de Verenigde Staten maximaal een jaar celstraf op.

Hoe het voor de vrouw van de burgemeester zal aflopen is nog niet duidelijk, ze zal later voor de rechter moeten verschijnen. Burgemeester Walker zegt zich te schamen voor het incident en biedt de inwoners van Alton zijn excuses aan.

Walker schrijft dat hij wel trots is op de burgers en bedrijven die zich wél aan de maatregelen houden. De staat Illinois is met meer dan 11.000 bevestigde gevallen relatief hard getroffen. Toch is Walker optimistisch over de toekomst, zegt hij. "We zullen uit deze crisis komen, sterker en levendiger dan ooit."