In de Amerikaanse staat Mississippi stapt een advocaat naar de allerhoogste rechter van het land om een wel heel schrijnende -en bizarre- celstraf van tafel te krijgen. De 39-jarige Willie Nash is veroordeeld tot twaalf jaar cel, omdat hij nog een telefoon in zijn broekzak had, terwijl hij in een cel zat. Volgens een rechter is hij met die twaalf jaar 'nog goed weggekomen'.

Hij zat begin in het najaar van 2018 in de cel in afwachting van de behandeling voor een kleine zaak. Het wordt uit de rechtbankstukken niet helemaal duidelijk waar hij van verdacht werd, maar het ging om een zaak waar hij in ieder geval niet langer dan een jaar de cel in zou kunnen verdwijnen. Als hij al schuldig zou worden bevonden, want hij was op dat moment pas net gearresteerd.

Nash had zijn telefoon gebruikt om zijn vrouw te sms'en dat hij vastzat, en vroeg vervolgens aan een bewaarder of die zijn telefoon misschien wilde opladen. De bewaarder nam de telefoon aan en sloeg alarm. Het in het bezit hebben van een telefoon in een cel is in Mississippi een zwaar misdrijf, met een maximale celstraf van 15 jaar.
Politie zag telefoon aan voor wapen: onrust na dood donkere man in Amerika
Twee jaar geleden werd het Amerikaanse rechtssysteem voor de zoveelste keer beschuldigd van racisme.

Nash werd afgelopen januari veroordeeld tot twaalf jaar cel en mocht van de rechter van geluk spreken, dat het er geen vijftien werden, omdat Nash een strafblad had vanwege een winkeldiefstal.

Alle beroepsmogelijkheden haalden niets uit. Zijn advocaat stapt nu naar het federale hooggerechtshof: hij voert aan dat de straf buitenproportioneel is. Nog nooit eerder kreeg iemand in de VS zo'n zware straf voor dit misdrijf. En niet toevallig, betogen mensenrechtenadvocaten en columnisten in het land, is Nash zwart.

Ook inhoudelijk lijkt er wel iets te schorten aan de veroordeling: want hoe kon het dat Nash een telefoon in zijn broekzak had in de cel, terwijl dezelfde wet die het verbiedt, óók regelt dat iedere gevangene gefouilleerd moet worden voordat hij de cel in gaat?

En dat Nash nietsvermoedend aan een bewaarder vroeg of die zijn telefoon even wilde opladen, toont aan dat het wel heel onwaarschijnlijk is dat hij de telefoon op slinkse wijze heeft binnengesmokkeld.