Meer dan duizend mensen zitten al bijna twee weken vast in een Russisch ziekenhuis. Het gaat om 600 patiënten en ongeveer evenveel medisch personeel. Ze werden verrast toen het hele ziekenhuis plotseling wegens corona in quarantaine moest. "Dit is het Russische Wuhan."

Nietsvermoedend ging het verplegend personeel van een ziekenhuis in Oefa, een middelgrote Russische stad, maandagochtend naar het werk. Om vier uur 's middags, een uur voor de meeste diensten erop zaten, ging het ziekenhuis ineens op slot. Niemand mocht er meer uit.

De oorzaak van de plotse quarantaine is een corona-uitbraak. Een paar dagen later bleken bij een test meer dan 170 mensen in het ziekenhuis besmet.

Medewerkers hadden al eerder gewaarschuwd. Patiënten met ademhalingsklachten werden volgens hen niet op corona getest, terwijl er daar steeds meer van binnenkwamen. "We hebben alle alarmbellen laten rinkelen", zegt arts Rimma Kamalova. "Toch gingen de ziekenhuisopnames gewoon door."

"Nu hebben we hier ons Russische Wuhan", zegt Kamalova tegen Russische media. Het bestuur greep niet in, tot het ziekenhuis op 6 april ineens op slot ging.

Het medisch personeel werd volledig verrast door de quarantaine. Plots zaten ze in een ziekenhuis zonder kleding, eten, tandenborstel of wat dan ook. Sommigen hebben kinderen of bejaarde ouders thuis zitten.

Al snel verscheen een video waarop mensen buiten het ziekenhuis staan, pal naast een open raam op de begane grond. Artsen beweren dat administratief medewerkers door dat raam naar buiten zijn gevlucht, iets dat de autoriteiten overigens ontkennen.

Binnen is er, zoals op meer plaatsen in Rusland, een tekort aan beschermingsmaterialen.

De zoon van Rimma Kamalova zet zich nu buiten de ziekenhuismuren in voor het medisch personeel binnen. Dat probeert volgens hem zo veel mogelijk door te werken, zegt Timoer Oerazmetov tegen oppositiekrant Novaja Gazeta.

Timoer hoort van zijn moeder dat er zich elke dag weer collega's melden met longklachten. "Ik ga me er niet op laten testen, anders blijft er domweg niemand voor de patiënten over", zegt ze. Rimma Kamalova zorgt voor 41 patiënten, van wie er meer dan de helft een longontsteking heeft. Volgens haar heeft een groot deel van het personeel al corona.