UTRECHT - Door heel Utrecht doken ze de afgelopen dagen op: stukjes wc-papier beschilderd met een tulp en daarbij de tekst: als je me ziet dan mag je mij pakken. De kunstwerkjes zijn van de Amerikaanse kunstenaar Daniel Miller (33). "Ik wil iets positiefs en absurds creëren."

Daniel kwam naar Nederland voor inspiratie en om vrienden te bezoeken. Maar een uur nadat zijn vliegtuig de Nederlandse grond had geraakt, kondigde het kabinet maatregelen aan vanwege de coronacrisis.

De reisplannen vielen in duigen, maar Daniel besloot toch te blijven. Hij voelt zich thuis in Utrecht en de inspiratie kwam op gang. Elke dag trekt hij de stad in en hangt hij zijn met tulpen beschilderde velletjes toiletpapier op. Hij hoopt mensen op te vrolijken, hoop te geven en misschien zelfs te inspireren.

"Het coronavirus is onvermijdelijk. Maar wat mij verbaast is onze reactie. Hoe we elkaar de schuld geven, panieken, complottheorieën hebben", zegt Daniel. "Als kunstenaar voel ik me vaak machteloos. Ik kan niet iets maken dat het oplost. Maar ik kan wel hoop en positiviteit geven."

Hoe het allemaal begon? Daniel weet niet zo goed waar hij moet beginnen. Eigenlijk is er vanaf de landing in Nederland al een 'klik'. "Terwijl we taxieden, keek ik naar rechts waar ik een man zag. Hij was naar de luchthaven gefietst en stond aan de andere kant van het hek naar ons te zwaaien. Ik had nog nooit zoiets gezien en zwaaide terug. Het voelde als een raar welkom", vertelt hij.

Vanaf Schiphol reist hij direct naar Utrecht, om een vriendin te bezoeken. Hij komt aan op Hoog Catharijne en logeert in een hotel aan de Catharijnesingel. "Dat raakte me want Catherine is mijn moeders naam. Het voelde betekenisvol dat mijn 'thuis' in Utrecht omringd was met mijn moeders naam."

Hij raakt geïnspireerd door de geschiedenis van de beschermheilige Catharijne, die niet alleen naamgever was van het winkelcentrum maar ook van tal van andere locaties in de stad, en die werd gezien als beschermer tegen de pest. Tegelijk verdiept hij zich in de tulpenmanie van de 16e eeuw na het zien van alle tulpen in ons land.

Het creatieve brein van Daniel begint te draaien en hij legt verbanden. Hoe we vroeger vochten tegen de pest en nu tegen corona. Hoe de heilige Catharina in die periode hoop gaf. "En de manie van destijds met de tulpen, is een beetje zoals wij nu met wc-papier omgaan."

En zo is zijn idee geboren. Hij koopt een rol wc-papier en schilderspullen en gaat aan de slag. "Het was vooral een proces om uit te zoeken hoe je primer aanbrengt op toiletpapier. Dat is erg lastig in dit winderige land", vertelt Daniel lachend. Om niemand te besmetten sealt hij de stukjes papier in een plastic hoesje, dat vervolgens ontsmet wordt.

Elke dag beschildert hij een stuk of tien toiletpapiertjes. Vervolgens stapt hij op de fiets om ze ergens in de stad op te hangen. Soms ook op aanvraag.

"Een vrouw uit Vleuterweide vroeg of ik er voor haar een wilde maken waarop stond 'voor Anna'. Die dag heb ik op negen tulpen 'voor Anna' geschreven en ze op het centrale plein in Vleuterweide opgevangen. Ze is met haar kinderen gaan zoeken en heeft er vijf gevonden. Misschien dat de anderen door een andere Anna zijn meegenomen", zegt hij met een lach.

Het doel is om de hele toiletrol vol te krijgen voor zijn visum over een maand verloopt. En Daniel hoopt dat tegen die tijd er weer vrij gereisd kan worden in Europa. "Ik wil naar Italië, naar Toscane. In Siena is een basiliek met een speciaal altaartje voor Catharijne. Daar wil ik het laatste velletje achterlaten. Dat zou het perfecte einde zijn."