In de Amerikaanse staat Georgia zijn nu geen rijexamens vanwege het coronavirus. Maar de achterstanden zijn zo groot geworden dat de autoriteiten de rijbewijzen maar hebben uitgegeven. Bijna 20.000 jongeren hebben nu wel een rijbewijs, maar geen examen gedaan.

Willa uit Tucker, Georgia, kon haar rijbewijs gewoon online aanvragen. Ze hoeft nu geen examen te doen, net als duizenden andere jongeren.

Ook in de staat Wisconsin krijgen 16- en 17-jarigen volgende week hun rijbewijs, zonder examen. Het gaat dan om zo'n 10.000 jongeren.

De ouders van de 17-jarige Stephanie uit Cedarburg, Wisconsin, doen uiteindelijk zelf maar een soort van rijexamen.
Miniatuurvoorbeeld Trieste mijlpaal
Meer dan één miljoen coronabesmettingen in VS

"Mijn vrouw en ik hebben tegen elkaar gezegd dat we met haar gaan oefenen, om te kijken of ze er klaar voor is", zegt Tom, de vader van Stephanie.

"Wij zijn degenen die toestemming moeten geven voor haar rijbewijs. We willen het wel zeker weten als verantwoordelijke ouders."

De staten Georgia en Wisconsin delen de rijbewijzen niet zomaar uit. Er zijn een paar regels. De jongeren in Georgia moeten eerder 40 uur met een rijinstructeur hebben gereden.

Ook moeten ze al zeker een jaar zonder overtredingen een oefenrijbewijs hebben. Dat kun je in Georgia aanvragen als je 15 jaar bent. Je kunt dan rijden onder toezicht van iemand van 21 jaar of ouder die wel een rijbewijs heeft.

In Wisconsin moeten jongeren zo'n oefenbewijs zeker zes maanden hebben. Daarnaast moeten ze 30 uur met hun ouders hebben geoefend.

"We kunnen er niet van uitgaan dat iedereen verantwoordelijke ouders heeft", zegt rijinstructeur Sarah Casto uit Georgia. "Dat is een gevaarlijk idee".

Ze is een online petitie gestart om de examenloze rijbewijzen tegen te houden.
Te dicht op elkaar: protesten VS zijn brandhaard voor corona
In steeds meer staten in Amerika wordt geprotesteerd tegen de coronamaatregelen.

Ook sommige ouders denken er zo over. Moeder Laurie uit Georgia zegt: "Het is gevaarlijk dat niemand controleert of de persoon weet wat het gas- en wat het rempedaal is."

Jammer voor Laurie. Haar zoon is al 18 en hij hoeft geen toestemming van zijn ouders te hebben om een rijbewijs aan te vragen.