Van webcamseks tot incest, van orgies tot SM: geen thema wordt gemeden op het voorlichtingskamp van seksuoloog Fang Gang. "Als er een safe word is, en er gestopt wordt als iemand echt teveel pijn heeft, is er toch niks op tegen", roept een van de kinderen die daaraan toevoegt: "Al moet ik er zelf niks van hebben".

Het is illustratief voor de open sfeer waarin kinderen met Fang, maar vooral ook met elkaar discussiƫren. Terwijl de ouders de groepsopdrachten in het evenementenzaaltje van een hotel in Peking op een afstandje gadeslaan, lijken de kinderen hun schroom al gauw te hebben afgegooid.

"Ze weten soms meer dan je zou verwachten", zegt Li Shan, die haar dochter heeft ingeschreven voor het zomerkamp. "Maar daarmee weten ze nog niet direct wat ze met die informatie moeten doen, wat correct is en wat niet."

Dat zijn woorden die Fang, die al jarenlang door het land trekt en seksuele voorlichting geeft aan kinderen, jongvolwassenen en ouders, alleen maar kan onderschrijven. "In China zijn we niet altijd even open over dit onderwerp", stelt de seksuoloog. "Op het internet en op hun mobiele telefoon krijgen kinderen echter al wel veel informatie mee", aldus Fang.

42 kinderen zijn er aangeschoven, uit alle windrichtingen. Van kustplaats Xiamen tot Xi'an - in het Chinese binnenland - een handvol kinderen komt uit Peking. "De meesten van hen krijgen op school nog maar weinig, soms zelfs helemaal geen seksuele voorlichting", zegt de seksuoloog.

"Er is wel eens iets over gezegd, maar we hebben nooit echt les gehad", vertelt de 14-jarige Liu Jiayin bij het begin. "Ik hoop dat ik hier lol kan hebben, maar ook iets kan leren waar ik later wat aan heb."

In 2011 stelde de Chinese overheid seksuele voorlichting verplicht, maar de praktijk blijkt weerbarstig. Zo werden foto's van geslachtsdelen uit een lesboek geschrapt nadat een ouder in de stad Hangzhou had geklaagd dat de foto's 'te obsceen' zouden zijn.

Een groot probleem, meent Fang. "In de laatste jaren is er weliswaar meer aandacht gekomen voor zaken als aanranding en intimidatie. Zonder goede seksuele voorlichting blijft het moeilijk om ergens 'nee', of misschien wel 'ja' tegen te zeggen."

Aan schandalen ook in de Volksrepubliek geen gebrek. Afgelopen jaar werd een docent op een middelbare school in de provincie Sichuan aangeklaagd, nadat hij in een periode van tien jaar twintig leerlingen zou hebben misbruikt. Eerder deze zomer werd een voormalige vastgoedbaron, Wang Zhenhua, veroordeeld tot vijf jaar cel na seksueel misbruik van een 9-jarig meisje. Een universiteit in de Zuid-Chinese provincie Guangxi voerde een dresscode waarin vrouwelijke studenten werd opgeroepen 'geen topjes of rokjes' te dragen, omdat dit seksueel overschrijdend gedrag in de hand zou kunnen werken.

Thema's waar ook de kinderen tijdens dit zomerkamp veel over praten. Onder meer aan de hand van de Zuid-Koreaanse film 'Hope', gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Een 8-jarig meisje werd verkracht door een dronken 57-jarige man.

Heftig, vinden de kinderen. "Ik denk dat meisjes zeker buiten in het donker goed moeten oppassen", reageert de 13-jarige Zhe Xia, "en vooral niet alleen door verlaten straten moeten lopen."

Slachtoffers van ongewenste intimiteiten in China mogen hopen op meer gerechtigheid. In mei, tijdens het jaarlijkse Volkscongres, werd een langverwachte wet aangenomen die seksueel overschrijdend gedrag voor het eerst strafbaar maakt, al blijft onduidelijk hoe de wet zal worden gehandhaafd.

Seksuoloog Fang blijft hameren op het belang van seksuele voorlichting. "Het is belangrijk dat kinderen niet alleen te horen krijgen te wat goed is of fout", zegt hij. "Ze moeten vooral ook leren welke onafhankelijke keuzes ze zelf kunnen maken."