Ben jij een groot liefhebber van bier? Dan klinkt het je vast als muziek in de oren om betaald te krijgen voor het drinken van het gele goud. Onderzoekster Marije aan het Rot van de Rijksuniversiteit Groningen kreeg al talloze berichten van geïnteresseerden die de taak wel zien zitten.

De deelnemers krijgen computertesten en vragenlijsten. Daarmee wil de onderzoekster bij 100 mannen en vrouwen bekijken of het drinken van bier hun empathisch vermogen beïnvloedt.

,,Het doel van het onderzoek is om te weten te komen of mensen na het drinken van alcohol socialer worden, en of mensen beter of juist slechter van zichzelf kunnen inschatten of ze sociaal gedrag vertonen of niet”, vertelt de Groningse onderzoekster aan de telefoon. Veel mensen denken volgens Aan het Rot namelijk dat ze socialer worden van een glaasje.

,,Door het drinken van alcohol worden mensen sowieso wat losser. Vaak bevinden mensen die alcohol drinken zich ook nog eens in een sociale setting waardoor ze in een positieve stemming zijn. Als je dan alcohol drinkt kan het zijn dat die positiviteit versterkt wordt.”

Toch hoeft het niet altijd zo te zijn dat mensen socialer worden van alcohol, het bewustzijn wordt ook minder. ,,Denk bijvoorbeeld maar eens aan situaties waarbij mensen na een paar glaasjes alcohol op iemands tenen gaan staan, terwijl ze zich van geen kwaad bewust zijn.”

Hoewel er een flink wat studies zijn gedaan naar de effecten van alcohol op het gedrag, zijn deze volgens de onderzoekster veelal gebaseerd op aannames en gaan ze er grotendeels van uit dat alcohol agressie opwekt. Aan het Rot: ,,In vorige onderzoeken werd gebruik gemaakt van vrij hoge doseringen alcohol; de proefpersonen moesten in korte tijd twee grote glazen sterke drank drinken. Ook werden er situaties gecreëerd waarin agressie werd uitgelokt, zo lijkt het net alsof alcohol agressief maakt.”

Aan het Rot wil met haar onderzoek juist kijken naar het inlevingsvermogen van mensen. De proefpersonen krijgen na het drinken van het bier diverse video’s te zien waarin personen te zien zijn die vertellen over positieve of negatieve levensgebeurtenissen. Vervolgens worden de reacties van de proefpersonen geobserveerd en ondervraagd door de Groningse onderzoekers.

Net als in de eerdere onderzoeken krijgen de proefpersonen twee glazen alcohol voorgeschoteld, maar anders dan bij het sterke drank-onderzoek wordt de hoeveelheid toegediende alcohol berekend op basis van lichaamsgewicht van de proefpersoon. ,,Met het onderzoek wil ik een relevante vertaling maken met de werkelijkheid en ik denk dat bier hier beter bij past dan sterke drank. Ik verwacht dan ook dat de effecten op het gedrag anders zullen zijn omdat ik niet denk dat de meeste mensen agressief zullen worden van een lagere dosering alcohol waardoor het meer overeenkomt met de realiteit.”

Daarnaast maakt Aan het Rot de belangrijke kanttekening dat ze in haar onderzoek ook vrouwelijke proefpersonen onderzoekt. ,,In eerdere onderzoeken werd alleen gekeken naar mannen. We weten dat vrouwen anders omgaan met empathie en inlevingsvermogen, daarom vond ik het zo belangrijk om in dit onderzoek ook vrouwen te betrekken.” Om er zeker van te zijn dat er geen zwangeren aan het onderzoek deelnemen, verstrekt Aan het Rot vooraf zwangerschapstesten.

Op de vraag of de onderzoekster zelf graag een glaasje lust, reageert ze bescheiden: ,,Ik drink niet zoveel, dat heb ik nooit gedaan, maar ik denk wel dat ik er losser van word en ik bepaalde risico’s minder kan inschatten. Bovendien denk ik dat je onder invloed van alcohol vaak een vertekend beeld hebt van hoe je overkomt op een ander persoon, daarom zijn lab-studies zoals dit onderzoek ook zo nuttig.”

Afhankelijk van de coronamaatregelen is Aan het Rot van plan om in januari 2021 met het onderzoek te beginnen. Aan het Rot: ,,Het is nog even afwachten hoe het de komende maanden gaat lopen. We hopen natuurlijk dat we in januari kunnen starten, anders moeten de studenten die mij helpen bij het onderzoek tijdelijk iets anders gaan doen.”