De Amsterdamse politie heeft op de IJburglaan twee tieners van 13 en 14 jaar oud aangehouden omdat ze in het bezit waren van twee machetes en een speelgoedpistool.

De politie heeft het over 'zeer grote messen'. Het incident gebeurde afgelopen zondag.

De politie kwam de jongens tijdens een surveillance op het spoor. De agenten zag een groepje jongeren staan die vermoedelijk op de bus stonden te wachten. Naast de groep werd zwaar knalvuurwerk afgestoken en de jongeren stapte meteen in de gearriveerde bus.

Om te achterhalen of de jongens nog meer vuurwerk bij zich hadden, werden ze gecontroleerd. Eerst werd een vuurwapen op de grond aangetroffen, een plastic speelgoedpistool. Daarna bleken twee jongens een machete van langer dan 50 centimeter in hun broeksband te hebben.

'Te belachelijk voor woorden'
Volgens de politie is het 'te belachelijk voor woorden' dat mensen dergelijke messen bij zich hebben, al helemaal als je 13 of 14 jaar oud bent. Bovendien valt van de buitenkant niet te zien of iemand een echt of een nep-vuurwapen bij zich heeft.

'Als je met de politie te maken krijgt, zullen de agenten ongeacht de leeftijd ernstig rekening houden dat het om een echt vuurwapen gaat', schrijft de politie. 'Ze zullen hun dienstpistool trekken en op je richten. Je moet er niet aan denken wat er zou kunnen gebeuren.'