Na maanden wachten kan een deel van het zorgpersoneel dat in de frontlinie werkt bij de bestrijding van de coronacrisis binnenkort een extraatje tegemoetzien van 1000 euro. Maar nu blijkt dat een deel van de ambtenaren op het ministerie al in de zomer bonussen kregen voor hun inzet rond de coronacrisis. De bonussen konden ook nog eens oplopen tot veel meer dan wat het zorgpersoneel krijgt.

Aan het begin van de crisis hebben de bonden samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) afspraken gemaakt over een coronabonus voor ambtenaren van VWS. 'Personeel dat zich uitzonderlijk heeft ingezet' bij de bestrijding van de crisis komt daarvoor in aanmerking, bevestigt vakbond FNV.

Volgens de bond zijn in de zomer de bonussen al uitgedeeld, maar een voorlichter zegt niet te weten hoe hoog die bonussen zijn en aan wie ze zijn uitgekeerd.

Het ministerie wil er helemaal niks over kwijt. Woordvoerder Martijn Janssen verwijst naar een jaarrapportage die later wordt opgesteld waarin verantwoording wordt afgelegd voor het beloningsbeleid van het hele rijk.

Hij wil niet zeggen hoeveel ambtenaren op het ministerie een coronabonus hebben gehad en welke bedragen zij kregen bijgeschreven. Ook wil het ministerie niet ingaan op de vraag of de bonussen voor de ambtenaren hoger zijn dan die voor het zorgpersoneel.

Zorgminister Hugo de Jonge schrijft in een Kamerbrief wel dat er voor het geven van incidentele beloningen, bonussen dus, afspraken zijn die voor het hele rijk gelden. Die regels gelden ook voor de coronabonussen van het VWS-personeel.

Dat betekent dat de bonussen kunnen oplopen tot maximaal een maandsalaris, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat ministerie is weer verantwoordelijk voor de beloningsregels van het rijk.

SP-Kamerlid Maarten Hijink stelde onlangs vragen aan minister De Jonge over de kwestie. Hij noemt het 'wel heel pijnlijk' dat er in de zomer al bonussen zijn uitgedeeld, terwijl het zorgpersoneel nog wacht op hun bonus. Ook vindt hij het schrijnend als medewerkers op het ministerie hogere bonussen hebben gekregen dan de zorgmedewerkers.

"Dat is zeker pijnlijk", zegt ook CNV-voorlichter André van der Vlugt. De zaak doet hem sterk denken aan de situatie in het Zaans Medisch Centrum eerder dit jaar. Managers kregen daar een bonus omdat ze extra hadden moeten vergaderen tijdens de crisis, terwijl het zorgpersoneel niets extra’s kreeg.