Quote
@Questyn:
Quote:
op grond van een Bijbelse waarde
Laten we hier een verbod op doen. Godsdienst is een persoonlijke keuze, geen politieke.
Hier ben ik het maar gedeeltelijk mee eens. Godsdienst is inderdaad een persoonlijke keuze, maar geeft vervolgens (als het goed is) wel richting aan overige overtuigingen en keuzes. Dat kan ook politiek uitwerken.
Voorbeeld: wie in de God van de Bijbel gelooft, gelooft in vergeving. Dat betekent allicht dat deze persoon er voor kiest om ook anderen te vergeven en zich dus niet in een vendetta te storten. Of vanuit het geloof kiest men ervoor om anderen lief te hebben. Dat kan zich uiten in hoe men reageert op collectes, maar ook in hoe belangrijk men sociale voorzieningen vindt. Dat laatste kan dan weer invloed hebben op het stemgedrag.
Een hoop van deze zaken kunnen ook hun oorsprong vinden buiten het geloof, maar het gaat om het totaalpakket. Dat zal voor groepen christenen vaak grotendeels overeenkomen en soms wezenlijk verschillen van andere groeperingen. Daarin ligt de bestaansreden van politieke partijen op geloofsbasis.
Dit alles maakt zaken natuurlijk nog niet eenduidig. De een zal bijvoorbeeld vanuit naastenliefde kiezen voor sterke sociale voorzieningen. De ander voor het mensen leren om op eigen benen te staan. Dat soort verschillen komen dan weer vaak voort uit de specifieke traditie waar iemand uit voortkomt.
Wat tenslotte ook nog verschil maakt, is dat er verschillende definities bestaan voor bv christelijk. In sommige landen wordt iedereen, die in Nederland woont, als christen beschouwd, ook als een persoon atheïst is. Sommigen zeggen dat christen zijn betekent dat je lid bent van een bepaalde kerk, anderen vinden dat alle kerken goed zijn. Sommigen vinden dat iemand christen kan zijn, zonder lid van een kerk te zijn, en er zijn mensen die zeggen, dat je lid van een kerk kan zijn (zelfs dominee of priester) zonder christen / gelovig te zijn.
De SGP is heel sterk aan een bepaalde (groep van) kerk(en) gebonden. Enkel leden van die kerk(en) kunnen (vertegenwoordigend) lid worden. Bij de CU is dat wat ruimer, hoewel via een omweg (beginselverklaring) ook daar restricties zijn. Bij het CDA kunnen ondanks de C ook moslims, boeddhisten, atheïsten enzovoorts lid worden.