Straten die kortstondig veranderen in rivieren: we hebben het de afgelopen dagen op meerdere plekken in Nederland gezien. In sommige straten stond het water zo hoog dat je er bijna in kon zwemmen of met een bootje overheen kon. Toch roept Veiligheidsregio IJsselland op om niet te zwemmen in het regenwater, het is namelijk allesbehalve schoon.
Hondenpoep, straatvuil, olieresten: het komt allemaal bovendrijven wanneer de straat onder water komt te staan. Geen lekker badwater dus. "We hebben het water getest en er zitten gelukkig geen gevaarlijke stoffen in", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio tegen EditieNL. De instantie deed onderzoek naar het water naar aanleiding van ondergelopen straten in Dalfsen. "Het oppervlaktewater is niet schoon. Er zit straatvuil en hondenpoep in. Wees je daarvan bewust als je door het water loopt of speelt."
In Weert, Eindhoven, Dalfsen, Breda en Kerkrade stonden de afgelopen periode straten blank. De riolering kon de grote hoeveelheid regen die viel niet aan. "Onze riolering is gemaakt om buien tot twintig millimeter per uur te kunnen verwerken", legt klimaatdeskundige Tim van Hattum van de Wageningen University uit aan EditieNL. "De buien die er de afgelopen dagen vielen konden wel vijftig tot zestig millimeter water per uur bevatten en dat kan de riolering niet aan."
Daarnaast is er op veel plekken ook te weinig groen en te veel betegeld waardoor het water niet weg kan lopen. Met als gevolg dat de straten onder water staan. "Dat regenwater op straat wordt gemengd met benzine, olie, kauwgom, hondenpoep en – wanneer het echt hard regent – in sommige gevallen ook met het riool. Ik zou er niet in gaan zwemmen." Je gaat er volgens van Hattum niet aan dood, "maar het komt wel voor dat mensen er ziek van worden."
Het kan de komende periode nog wel vaker voorkomen dat straten blank komen te staan, denkt weerman Marc de Jong van Buienradar. "Je zou het motto van deze zomer 'zon, zee en stortbuien' kunnen noemen", zegt hij tegen EditieNL. "Door invloed van de klimaatverandering krijgen we meer te maken met dit soort stortbuien." Hij legt uit hoe dit soort hoosbuien ontstaan. "De lucht zet uit omdat deze warmer wordt. En hoe warmer de lucht, hoe meer vocht erin kan. Daarom worden dit soort buien in de zomer stortbuien."