Tijdens de coronapandemie was het ook in Amerika populair: het nemen van een hondje, als gezelschap in isolatie. Maar nu de coronamaatregelen grotendeels zijn opgeheven, blijkt het zorgen voor de viervoeters niet voor iedereen meer even praktisch. Dat merkt een opvangcentrum in Los Angeles, waar veel hondjes worden teruggebracht.
De baasjes kunnen weer naar kantoor, dus wie past er op de hond? In veel gevallen kan geen oplossing worden gevonden, en worden de dieren dus weer ingeleverd bij het asiel. "We zagen het wel een beetje aankomen", zegt Chloe Esperiquette van dierenopvangcentrum Wags and Walks.
"Voor de pandemie kregen we ongeveer vijf tot tien aanvragen van mensen die niet meer voor hun hond wilden zorgen", vervolgt Esperiquette. "In de afgelopen maanden is dat aantal ruim verdubbeld, naar meer dan twintig per maand." Het centrum is inmiddels weer tot aan de maximale capaciteit gevuld, net als op veel andere plekken in de VS.
Vooral voor de hondjes is de trend slecht nieuws. In Amerika zijn zoveel asieldieren dat er jaarlijks ruim anderhalf miljoen een spuitje krijgen, ook al mankeert ze niks. Daarom hopen de medewerkers van Wags and Walks dat mensen de hondjes tóch nog willen houden.
Volgens dierenactivist Glen Zipper moeten mensen twee keer nadenken voor ze een hondje terugbrengen. Zelf vond hij onlangs een pitbullpup. Toen hij het dier naar het asiel bracht, kreeg hij te horen dat ze het daar zouden laten inslapen.
"Als je het gevoel hebt dat je niet meer voor een hond kunt zorgen, is het laatste dat je moet doen naar een asiel gaan", zegt hij. "Vraag eerst aan anderen of ze willen adopteren."
Volgens Animal Care and Control in Los Angeles County, het orgaan dat dierenopvangcentra overziet, is er inderdaad sprake van een toename in het aantal honden dat wordt teruggebracht. Volgens een woordvoerder heeft dat in veel gevallen ook te maken met de financiële situatie waarin veel arme families door de pandemie terecht zijn gekomen. Zij hebben geen geld meer om voor hun hond te zorgen.