Ze waren lange tijd een doorn in het oog van de eigenaren van het restaurant bij het beroemde Sydney Opera House in Australiƫ: meeuwen die het eten van gasten op het terras van het bord pikten. De oplossing lijkt nu gevonden. Waakhonden patrouilleren langs het terras om de vogels weg te houden.

Volgens de manager van de Opera Kitchen zorgen de honden ervoor dat er 80 tot 85 procent minder 'aanvallen' zijn van de brutale meeuwen sinds de honden zijn ingehuurd. "We hoeven niet meer achter de vogels aan te rennen", zegt zij tegen persbureau Reuters, "en het scheelt een hoop gebroken glazen en borden. Het is geweldig."

Het restaurant, dat momenteel herstelt van de coronacrisis, is niet alleen populair bij culinaire fijnproevers, maar ook veel meeuwen kwamen er in de loop der jaren graag om een hapje mee te pikken. Nu de honden bij het terras lopen, voelen de vogels zich dus een stuk minder welkom.

Het restaurant huurde een speciaal bedrijf in dat de honden met hun baasjes in diensten langs het terras laat lopen. In totaal bestaat de 'ploeg' uit dertien waakhonden. Het gaat om rassen die toch al geneigd zijn om achter meeuwen aan te gaan. Andere vogels, die het niet op het eten van de gasten gemunt hebben, worden met rust gelaten.

Volgens een van de baasjes kijken de gasten haar en haar hond in eerste instantie vaak gek aan, want op het eerste gezicht is niet duidelijk wat ze bij het terras doen. "Als we even een pauze nemen van vijf minuten, begrijpen ze het meteen, want dan komen de meeuwen terug."

Het restaurant is van plan om de honden voortaan in dienst te houden. De meeuwen zullen daarom ergens anders hun maaltje moeten pikken.