Krijgt iedere Fries een fiets? Als het aan de provincie ligt wel. Het plan om alle inwoners in Friesland te voorzien van een tweewieler, is deze week goedgekeurd in de Provinciale Staten. De provincie is daarmee de eerste die zo'n plan gaat uitvoeren. Maar zitten de Friezen hier wel op te wachten? "Als mensen geen fiets hebben, is dat vaak om een reden."
Uit recent onderzoek omtrent nieuw fietsbeleid in Friesland, uitgevoerd door onderzoeksbureau Moventem, blijkt dat negentien procent van de Friese huishoudens geen fiets heeft. Edou Hamstra van PvdA Fryslân kwam daarom op een idee: elke inwoner moet straks in het bezit zijn van een fiets. Hiermee zou elke Fries verleid moeten worden om middellange afstanden van zeven tot vijftien kilometer af te leggen met een tweewieler. "Het is goed voor de gezondheid en praktisch omdat er minder busverkeer is", legt Hamstra uit aan EditieNL.
Dit plan maakt onderdeel uit van de ambitie van Friesland om de nieuwe fietsprovincie te worden. "Fietsen moet populairder worden. Dan kunnen we gezond naar werk en school, en sterk in het leven staan. Maar om dat te stimuleren moet je wel fietsen aanbieden", vindt Hamstra.
Hoe de provincie het voor elkaar gaat krijgen om elk huishouden te voorzien van een tweewieler, weet de PvdA'er nog niet. "Gemeentes moeten de ambitie lokaal verder uitwerken. We weten wel dat we geen betaalde deelfietsen willen, omdat het dan juist meer geld gaat kosten. Ik zie wel initiatieven voor me waarbij mensen bijvoorbeeld hun oude of overbodige fietsen naar dorpshuizen brengen. Mensen die er geen hebben, kunnen er daar dan een ophalen."
Jesse David Marinus, junior onderzoeker bij Bloeizone Fryslân, legt uit dat de cijfers uit het onderzoek anders geïnterpreteerd zouden moeten worden. "Die negentien procent zonder fiets heeft inderdaad geen 'gewone' fiets, maar wel een elektrische, of een mountainbike. Slechts twee procent van de huishoudens zit helemaal zonder fiets. Zo erg is het dus niet."