Ze worden altijd met veel enthousiasme aangekondigd: de huizen in Spaanse of Italiaanse spookdorpen die plotsklaps te koop staan voor één luttele euro. De Australiër Danny McCubbin waagde zijn kans, verkocht zijn huis en deed zo’n koopje in het Italiaanse dorp Mussomeli in Sicilië. Drie jaar later geeft hij het huis op en waarschuwt hij toekomstige kopers in de krant The Independent: «Die aankoop was voor mij geen goed idee.»

Huizen aan een euro kopen: het klinkt te mooi om waar te zijn. En volgens McCubbin is het dat ook gewoon. Verschillende Europese ‘spookdorpen’ namen al gelijkaardige initiatieven als het dorp in Sicilië. Met de extreem lage prijs willen dunbevolkte dorpen leven in de brouwerij brengen, nieuwe bewoners lokken en lokale handel aanzwengelen. McCubbin, die al tien jaar lang regelmatig naar Italië ging en er vrienden had, waagde zijn kans in december 2019. Hij kon het huis voor een euro kopen, op voorwaarde dat hij zijn nieuwe eigendom binnen de drie jaar renoveerde.

McCubbin stootte pp verschillende problemen. De pandemie vertraagde allereerst zijn verhuis met een jaar, wat stokken in de wielen stak van zijn renovatieproject. Maar Italië kampte ook met een tekort aan bouwvakkers. En dan stegen de kosten voor bouwmaterialen ook nog eens. De kosten voor al het papierwerk en de verbouwingen liepen al snel op in de duizenden euro’s.

Uiteindelijk gaf hij het huis terug aan de Italiaanse autoriteiten en kocht hij voor 8.000 euro een beter huis, dat gemakkelijker te renoveren was. Hij waarschuwt nu toekomstige kopers: «Als je een huis van een euro koopt, koop je ook een uitdaging. Het is niet zomaar een kwestie van een koopje doen en snel even een woonst te renoveren. Zo werkt het niet. Je moet tijd en moeite erin steken. En neem zelf een bouwvakker mee als je kan.»

Hij zegt dat je vooral aandachtig moet zijn: «Je neemt een grote beslissing als je vastgoed koopt. Niet alleen voor één euro, ook voor 5.000 of 10.000 euro. Leer een plaats eerst goed kennen en analyseer ze. Laat je niet verblinden door het uitzicht – ook al is de omgeving magnifiek mooi.»

Tot slot merkt hij wel dat het project voor andere nieuwe bewoners wel kan werken: «Het project is een katalysator geweest om nieuwe mensen naar dit dorp te leiden.»