TERBORG - Het sportcentrum en zwembad Laco Oude IJsselstreek is 'cashless', wat betekent dat er alleen nog maar met pin betaald kan worden. Dit zorgt voor woede bij inwoners van Terborg, maar ook specialisten zetten vraagtekens bij de beslissing van het zwembad. Niet meer contant betalen, wat is daar eigenlijk op tegen? "Ik betwijfel of het juridisch juist is."
In de Facebookgroep Je bent een Terborgenaar als... is een protestactie aangekondigd tegen de beslissing van het zwembad. Op de parkeerplaats van Laco wordt woensdag snoep en ranja verkocht. De opbrengst gaat naar het goede doel. In de oproep worden twee belangrijke redenen genoemd om te protesteren:
"De zogenaamde euro van opa en oma of de buurvrouw voor een ijsje is hiermee niet langer een geldig betaalmiddel. Dit nog los van het feit dat jonge kinderen niet met een pinpas naar het zwembad kunnen."
"Als ouders maken wij ons grote zorgen over de gevolgen van dit beleid voor de armere gezinnen in onze gemeente. Helaas is er binnen onze gemeente een grote groep in armoede."
De bezwaren zijn duidelijk. Maar snijden ze ook hout? We vroegen het de experts.
'Leeg is leeg'
Wat de overheid betreft mag een winkel weigeren om contant geld aan te nemen. Ook al is het een wettig betaalmiddel. Maar toch willen nog altijd veel mensen contant te betalen. "Voor grote groepen is dat nog heel relevant", zegt Karin Radstaak. Zij is woordvoerder van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). "Je kunt contant goed zien hoeveel briefjes van tien en twintig eruit gaan. Leeg is leeg bij een portemonnee."
Joyce Donat, woordvoerder financiƫn van de Consumentenbond, sluit zich hierbij aan. "Je hebt veel meer 'grip op geld' bij contant betaling", legt ze uit. "Het is een feit dat je bij pinbetalingen vaak sneller geneigd bent om meer uit te geven. Daarom maken juist mensen met een kleine beurs graag gebruik van contant betaling."
'Kinderen hebben vaak eigen pas'
Maar hoe zit het met kinderen? Is het verstandig om die altijd met een pas te laten rondlopen? "Kinderen weten vaak al niet beter dan dat geld uit een pas komt", reageert Radstaak. "Al vanaf de oudere groepen op de basisschool hebben kinderen vaak een eigen pinpas. Veel middelbare scholen accepteren niet eens contant geld. Dus de jeugd weet vaak niet anders dan dat je betaalt met een pas. Daarbij kan ik me niet voorstellen dat jonge kinderen naar een zwembad gaan zonder ouder of ander toezicht."
"Dat is trouwens anders met ouderen", voegt Radstaak nog toe. "Die hechten juist nog enorm aan contant betaling. Ook die groep beschikt vaak over een beperkt budget."