Microsoft is in de VS voor de rechter gedaagd vanwege consumentenbedrog. Het aanprijzen van computers als zijnde Windows Vista Capable, terwijl dat stempel alleen gold voor de eenvoudige Home Basic-versie, viel in ieder geval één consument erg tegen. Deze is in de staat Washington een class action-zaak begonnen uit naam van 10.000 consumenten. Zij eist een schadevergoeding van 5 miljoen euro.
'Windows Vista Capable' is het stempel dat via een sticker door fabrikanten op pc's gezet mag worden als die ten minste een 800 MHz-processor hebben, 512 MB Ram-geheugen en een DirectX 9-compatibele videokaart.
Dat Microsoft ondertussen voor Vista adverteert met alle mooie mogelijkheden van het systeem die alleen op 'Premium Ready'-pc's werken, heeft volgens de klager consumenten massaal op het verkeerde been gezet. Bill Gates zou in een tv-show de kwestie nog eens hebben verergerd door te zeggen dat je voor 100 dollar al kon upgraden naar Vista, terwijl dat wederom alleen de eenvoudige versie (zonder bijvoorbeeld de mooie Aero-interface) betrof.
Vista vergt nogal wat van pc's. Volgens diverse onderzoeken is het merendeel van de huidige zakelijke pc's absoluut ongeschikt voor het draaien van Windows Vista, waarbij de te kleine hoeveelheid geïnstalleerd werkgeheugen het grootste probleem is.