Brand gaat er prat op: ze hebben de oudste bierbrouwerij van Nederland. De historische wortels liggen volgens de bierbrouwer uit Wijlre in de 14e eeuw. Mooie marketing, maar er is één probleempje: het is niet waar.
In werkelijkheid begon de familie Brand pas in 1871 met het brouwen van bier. Het lijntje dat ze vervolgens richting de 14e eeuw gooien, is wel heel erg dun.
De brouwerij in Wijlre stamt volgens de officiële lezing van Brand uit de 14e eeuw. Daar zou destijds een zogenoemd banpanhuis hebben gestaan, waar in die tijd bier werd gebrouwen. In de 19e eeuw nam de familie Brand het pand over om daar zelf bier te brouwen. Vandaar de slogan: 'Historisch lekker, sinds 1340'.
Marco Daane, schrijver en 'bierbiograaf van Nederland', noemt het historische verhaal van Brand bij RTL Nieuws "quatsch". Er werd volgens hem in de 14e eeuw in Wijlre inderdaad bier gebrouwen. Maar niet in hetzelfde gebouw, niet door dezelfde eigenaar en het drankje van toen leek ook op geen enkele manier op het pils dat de brouwer maakt. De reclameslogan 'Het bier waar het honderden jaren geleden mee begon' is dus grote onzin.
Brand produceert namelijk pas sinds 1902 pils. "Wat ze daarvoor brouwden, daar moet je je iets heel anders bij voorstellen: troebel, vers en instabiel bier", zegt Daane.
Maar Brand is volgens RTL Nieuws niet de enige bierbrouwer die sjoemelt met zijn historie. Ook Grolsch, Bavaria, Heineken en de Belgische bierbrouwer Affligem (abdijbier) rekken hun roots 'een beetje' op.
Volgens Daane is dat beetje geschiedvervalsing ook helemaal niet erg. "Het is marketing, het is verkopen. We weten allemaal hoe dat werkt."