Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken (D66) stopt met Twitter. Dat laat ze weten via het sociale medium. Twitter is volgens haar 'een plek van haat'. "Die haat richt zich op alles en iedereen, en bij mij in het bijzonder op mijn transgender-zijn."
In een uitgebreide brief schrijft ze dat ze twee jaar geleden op Twitter ging. Ze hoopte haar rol als volksvertegenwoordiger beter te kunnen vervullen door zo met mensen in contact te komen en blijven. Dat is haar flink tegengevallen.
Het Kamerlid concludeert dat Twitter geen plek is waar mensen nieuwsgierig naar elkaar zijn, of waar mensen de tijd nemen voor een goed gesprek. "Het is een plek waar mensen elkaar de maat nemen, negatief afschilderen en beledigen. Of erger. Een plek waar trollenlegers en haatbots actief zijn om de polarisatie aan te wakkeren."
Volgens de D66'er blijft die polarisatie niet op Twitter, maar sijpelen de discussies 'vrijwel altijd door naar talkshowtafels, krantenpagina's en Kamerdebatten'. "En zo bepaalt Twitter ons maatschappelijk debat met een verdienmodel gebaseerd op tegenstellingen."
"Het is genoeg geweest", schrijft ze verder. "Ik wil niet langer dat mijn tweets of likes brandstof geven aan deze dynamiek. Ik richt me liever op mijn taak als Kamerlid: het controleren en aanjagen van onze regering. En er zijn genoeg andere manieren om met mensen in de samenleving in gesprek te zijn. Daar heb ik Twitter niet bij nodig."
Deze 'geprogrammeerde polarisatie, de negatieve toon en het feit dat Twitter zo'n bepalende bron is voor de journalistiek', maakt het een 'giftige mix die onze samenleving gijzelt'.
Van Ginneken maakt in het parlement deel uit van de commissie Digitale Zaken. Ze beëindigt haar brief door te stellen dat regulering van platforms van sociale media 'keihard nodig' is. "Daar zet ik me als Kamerlid flink voor in. Maar als Twittergebruikers hebben we zelf ook een rol."