Een 40-jarige man is door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot 2,5 jaar cel en tbs met voorwaarden voor het omduwen van de ladder van een glazenwasser. Het slachtoffer viel hierdoor meters naar beneden en brak meerdere botten, waaronder zijn schedel. Ook werd hij blind aan een oog en verloor hij deels het zicht in het andere. Hij moest langdurig revalideren.

Het voorval gebeurde iets meer dan een jaar geleden in de Stortenbekerstraat in Den Haag. Het slachtoffer had eerder de ramen gewassen van het gezin. Een zwager die op dat moment aanwezig was, weigerde te betalen omdat de ramen nog vies zouden zijn.

Schudden aan de ladder
Op de dag van het ongeluk kwam de glazenwasser terug om verhaal te halen. Hij eiste daarbij alsnog 15 euro. Uit boosheid klom hij op zijn ladder en wreef hij aarde op de ruiten. De bewoner, Najim T., schudde daarop flink aan de ladder, waardoor de glazenwasser viel.

Tijdens de behandeling van de zaak eerder deze maand zei de verdachte, die doof is en via een gebarentolk communiceerde, dat het niet zijn bedoeling was dat het slachtoffer zou vallen. Hij had naar eigen zeggen alleen zijn aandacht willen trekken.

Zijn advocaat vroeg toen om vrijspraak. "Het was een domme, ondoordachte actie, maar van geweld was geen sprake." Ook wees de advocaat erop dat het slachtoffer in zijn ogen onveilig aan het werken was. Zo was de ladder niet gezekerd.

De rechtbank gelooft dat T. niet de bedoeling had om de glazenwasser te doden, maar vindt wel dat er sprake is van poging tot doodslag. "Door krachtig aan de ladder te schudden terwijl de glazenwasser op een behoorlijke hoogte stond, was de kans dat hij zou komen te overlijden aanmerkelijk en die kans heeft de verdachte aanvaard."

Volgens deskundigen die T. hebben onderzocht, is hij verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank legt daarom tbs met voorwaarden op, zodat hij zich kan laten behandelen.

De verdachte is onder meer zwakbegaafd en heeft problemen met het reguleren van agressie. Hij is eerder veroordeeld voor geweldsdelicten.