De eigenaren van paardenstal Kampinga in het Utrechtse dorpje Kedichem zijn er helemaal klaar mee: Chinook-helikopters van de Koninklijke Luchtmacht die tijdens oefeningen laag over hun terrein vliegen. De paarden schrikken ervan, met afgelopen week een lelijke val van een paard als gevolg.

"Vlieg asjeblieft niet over de paarden heen," roepen de eigenaren nu op. "Onze paarden schrikken hier elke keer van. Wat als het gebeurt met een ruiter op de rug. Het is wachten op het eerste grote ongeluk!", schrijven ze op Facebook.

De eigenaren van de stal begrijpen niet dat de Luchtmacht elke dag "roekeloos" over de paarden vliegt. Woensdag ging een drachtige merrie onderuit met een kniewond als gevolg.

"Dat ze moeten oefenen, kunnen we wel begrijpen, maar onze paarden schrikken hier elke keer van," vertellen ze. "Ze vliegen wel regelmatig over. Wel een paar keer per week. Als ik ze dan hoor aankomen, houd ik mijn hart alweer vast."

Defensie laat aan Hart van Nederland weten op de hoogte te zijn van het incident. "Onze helikopterbemanningen proberen tijdens hun vluchten zo veel mogelijk rekening te houden met bebouwing en dieren op de grond. Dat daarbij soms overlast of schade ontstaat is helaas niet altijd te voorkomen."

"De helikopterbemanning heeft in dit geval tijdens het vliegen, bij de door u genoemde manege, gezien dat een paard uitgleed en deze locatie gemarkeerd en dit bij terugkomst gemeld. De melding wordt intern gedeeld met een aantal afdelingen waaronder sectie Claims van Juridische Zaken Defensie", aldus de woordvoerder.

Volgens de woordvoerder is het laagvliegen juist een van de belangrijke vaardigheden die de helikopterbemanningen moeten trainen. "Zeker met een helikopter ben je kwetsbaar in vijandelijk gebied en laag vliegen vormt een deel van de eigen bescherming." Daarom is een stuk hoger vliegen volgens de woordvoerder geen optie.