Het kittenseizoen is weer aangebroken dus worden er regelmatig gedumpte kittens gevonden. Opvangcentra in provincie Utrecht hebben het extreem druk om alle pluizenbolletjes een warm plekje aan te bieden, blijkt uit rondvraag van RTV Utrecht.

Bij De Hazenberg, opvangcentrum voor honden en katten in Amerongen, nemen ze zelfs geen dieren meer aan die door het baasje worden weggedaan. De hoeveelheid kittens is volgens de opvang "enorm gestegen". Er zijn zelfs 60 kittens meer dan in 2021, zegt Daisy Schönfeldt, assistent beheerder.

Niet alleen in Amerongen is er een opvangprobleem. Ook dierentehuis Leerdam ervaart die problematiek. "Het kittenseizoen start in maart en stopt vaak in september. Het is bij ons nu extra druk door de kittens en dat zorgt voor veel werk."

Vooral de kittens die nog de fles krijgen, hebben meer zorg nodig. "We hebben wel het geluk dat we nu veel moederpoezen erbij hebben, dat scheelt enorm qua zorg in de eerste weken", zegt José van Holten van stichting Dierentehuis Leerdam

Zomervakantie maakt het nog erger
Dat de zomervakantie aangebroken is betekent voor opvangcentra nog meer stress. Een belangrijk onderdeel van de opvang is het gedeelte waarbij de kitten wordt ondergebracht bij een gastgezin. "Maar dat proces ligt nu vrijwel stil omdat iedereen op vakantie gaat", vertelt Schönfeldt.

Beheerder Bart Dielessen van Dierenasiel Utrecht ziet zelfs dozen met kittens langs de weg staan. Volgens hem moeten de baasjes zich echt achter hun oren krabben. "Mensen moeten beseffen waar ze mee bezig zijn. Dit is dierenmishandeling, het is gewoon strafbaar."

Het is heel heftig, zegt hij. "Ik doe dit werk altijd met een lach, maar het is nu voor het eerst in 30 jaar dat ik dit wel met een traan doe. Die beestjes kunnen er niks aan doen."

In tegenstelling tot wat de opvangcentra melden, vindt de Dierenbescherming dit jaar niet anders dan normaal. Het is volgens de organisatie iedere zomer erg druk met achtergelaten huisdieren.