AALTEN - Flessendoppen inzamelen voor het goede doel. Als je er heel veel inzamelt, dan levert het flink wat geld op. Jan en Annie uit Lintelo begonnen daar in 2016 mee en dat is sindsdien niet meer opgehouden. Wekelijks komen er bij het echtpaar tientallen zakken vol met doppen binnen en hoewel ze niet meer de jongsten zijn, denken ze nog lang niet aan stoppen.
Een basisopleiding voor blindengeleidehonden van het KNGF, daar doen ze het allemaal voor. Met 20.000 kilo aan plastic doppen, dat zijn er in totaal zo'n 11 miljoen, kan er een opleiding voor een geleidenhond betaald worden. Het is die gedachte die Jan en Annie Gussinklo al jaren drijft. "En het is gewoon ontzettend leuk om dit samen te doen." Uit de hele omgeving komen mensen dagelijks volle zakken met dopjes inleveren. "Die zamelen ze dan in en dan brengen ze het bij ons langs", vertelt Annie.
Op het terrein van het echtpaar staat een container waar ze de zakken in legen en dat is niet altijd even fris werk. "Wij moeten ervoor zorgen dat er echt alleen doppen in terechtkomen. Soms zit je dan wel met je handen tussen vieze luiers te graaien." Ook vakantie zit er vanwege hun depotfunctie niet echt in. "Maar dat vinden wij helemaal niet erg hoor", verzekert Annie. "We rijden dan soms een rondje door de provincie om doppen op te halen en dan maken we daar echt een uitje van. Stoppen we op de terugweg voor een frietje, dat is voor ons een beetje vakantie ook."
Waar ze in 2016 eigenlijk nietsvermoedend begonnen, hebben ze zeven jaar later ruim 58 containers vol gekregen. "En in zo'n container gaat 6000 kilo", legt Jan uit. "Dus reken maar uit." In totaal kom je dan op een kleine 350.000 kilo aan flessendoppen. En dat terwijl twee jaar geleden nog statiegeld op kleine flesjes werd ingevoerd. "Daar waren we wel een beetje bang voor, maar het is zeker niet minder geworden, we krijgen nog net zoveel binnen."
Met die 58 volle containers hebben Jan en Annie, samen met de hulp van vele vrijwilligers die in de afgelopen jaren zakken kwamen afleveren, ervoor gezorgd dat er zeventien honden opgeleid konden worden tot geleidehond. "Daar doe je het voor, en het is nog leuk ook. Mooier kan niet toch?"