Bij het lossen van auto's op het vrachtschip Fremantle Highway heeft een auto vlam gevat. Tijdens het verplaatsen van een elektrische auto met waterschade is een reactie ontstaan in de batterij, waardoor brand ontstond, meldt bergingsbedrijf Smit Salvage.

De Fremantle Highway ligt in de Eemshaven in Groningen. Bergers van Smit Salvage en Boskalis zijn zo'n twee weken geleden begonnen met het van boord halen van auto's van het schip waarop vorige maand brand uitbrak.

Aan boord van het transportschip waren 3784 auto's. Ruim 2700 voertuigen die op de bovenste dekken stonden gingen bij de brand verloren en staan nog steeds op het schip. De auto's op de onderste vier dekken waren na de brand nog redelijk intact en zijn nu allemaal van boord gehaald.

De auto die vandaag vlam vatte was een van de laatste auto's op de onderste dekken, meldt bergingsbedrijf Smit Salvage. "We zijn voorbereid op alle risico's en wisten van tevoren dat dit kon gebeuren. We stonden al paraat en het vuur was dan ook al snel uit", zegt directeur Richard Janssen.

Ook Groningen Seaports, waar de Eemshaven onder valt, zegt dat de brand snel onder controle was. "De brandweer van de bergingsbedrijven was al ter plaatse. Toen de auto van het schip werd gehaald, kwamen er vlammen onder vandaan en is het voertuig meteen in een container met water getakeld."
Foto

Richard Janssen, directeur bergingsbedrijf Smit Salvage
De haven zegt wel verbaasd te zijn over de brand. "Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren, daarom is de brandweer aanwezig, maar we hadden dit niet verwacht."

Smit Salvage meldt dat er geen reden is voor paniek en dat het lossen van de auto's op het vrachtschip gewoon door kan gaan. "Dit onderstreept wel onze zorg, maar de risico's blijven hetzelfde. We moeten voorzichtig blijven."

Het bergingsbedrijf denkt nog ongeveer tien dagen nodig te hebben om ook de uitgebrande auto's op de bovenste dekken te lossen, "maar dat hangt wel af van wat we nog allemaal tegenkomen."

De Fremantle Highway vloog in de nacht van 25 op 26 juli op de Noordzee in brand. Het was onderweg van het Duitse Bremerhaven naar Port Said in Egypte en zou daarna doorvaren naar Singapore. Bij de brand kwam één bemanningslid om het leven, de 22 andere raakten gewond.