Het smaakt als een lekker, knapperig biertje in Kölsch-stijl. Je zou geen idee hebben van de bron van het water van dit eco-bier want dit bier is gemaakt van… ja, afvalwater. Er is ongeveer zeven liter water nodig om één liter bier te produceren. Drinkbaar water wordt steeds schaarser en duurder, en daarom kijken we hier naar een duurzame oplossing voor dranken zoals bier en die oplossing is bier gemaakt van water uit de gootsteen. Hoe zit dat? Lees hieronder het hele verhaal.
De gedachte om afvalwater te drinken is nogal onsmakelijk, nietwaar? Maar dat is precies wat een Amerikaanse brouwerij mensen aanmoedigt om te doen – en om goede milieuredenen.
Met de hulp van een clean tech start-up heeft de brouwerij Devil’s Canyon een bier gemaakt van water uit de douches, wasbakken en gootstenen van een flatgebouw in San Francisco. Zou jij een slokje willen nemen? Hier is waarom je het zou wél moeten overwegen.
Het afvalwater dat overal in de afvoer terechtkomt, behalve in het toilet, wordt “grijs water” genoemd. Het bevat een verscheidenheid aan vuil en chemicaliën maar is niet in contact gekomen met uitwerpselen.
Het klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar grijs water kan weer verwerkt worden tot drinkwater. Dit zou niet alleen de huishoudelijke rekeningen verlagen, maar ook helpen om wereldwijde watertekorten en droogtes aan te pakken. watertekorten en droogtes veroorzaakt door klimaatverandering.
“Er is een yuck-factor verbonden aan de gedachte van gerecycled water. Ik denk dat veel mensen denken dat gerecycled water van mindere kwaliteit is dan leidingwater,” zegt Aaron Tartakovsky, CEO van Epic Cleantec. Aaron’s bedrijf bouwt en installeert waterverwerkingsinstallaties op locatie waarvan bewezen is dat ze waterverbruik (en dus rekeningen) met wel 95 procent te verlagen.
Hij benaderde de Devil’s Canyon brouwerij, net buiten San Francisco, om met hem samen te werken aan het afvalwaterbierproject.
“Toen Aaron ons benaderde, waren we eerst een beetje terughoudend en hadden we zoiets van ‘wat zullen de mensen wel niet denken’,” legt Chris Garrett, eigenaar van de brouwerij, uit.
“Maar hoe meer we erover nadachten, hoe logischer het werd. We moeten vandaag een verandering doorvoeren. Want het water raakt op en we moeten een manier vinden om dat te integreren in elke dag en in dingen zoals bier.”
Er is ongeveer zeven liter water nodig om één liter bier te produceren. In een toekomst waarin water schaars is, zou bier dat ook kunnen zijn. Voor het ‘Epic OneWater Brew’-project installeerden Epic Cleantec en de brouwerij Devil’s Canyon een waterzuiveringsinstallatie in de kelder van een flatgebouw in San Francisco met 40 verdiepingen.
“We verzamelen in dit gebouw ongeveer 7.500 gallons grijs water per dag dat we behandelen, door een geavanceerd behandelingsproces voeren en vervolgens omzetten in schoon behandeld water,” legt Aaron uit.
Het idee achter het project was om het publiek bewust te maken van het “onaangesproken” potentieel van waterbronnen die op het eerste gezicht misschien op het eerste gezicht.
“Toen ik voor het eerst in de branche kwam, zeiden veel mensen dat het publiek gewoon nog niet klaar was voor gerecycled water, dat de publieke perceptie te moeilijk is om te overwinnen,” zegt Aaron.
“En ik denk dat ons bierproject de mensen heeft laten zien dat het publiek veel meer klaar is voor gerecycled water dan we denken.”
Misschien ben je nog niet verkocht aan het idee, maar het is iets waar we in de toekomst waarschijnlijk aan zullen moeten wennen.
En als je je afvraagt hoe het bier smaakt. Hier is Aarons recensie: “Het smaakt als een lekker, knapperig biertje in Kölsch-stijl. Je hebt geen idee waar het water vandaan komt. Het is gewoon lekker, ongerept drinkwater en het is een fantastisch bier en ik ga nog een slokje drinken.”