De gemeente Almere heeft vorige week vervelend nieuws gekregen van de netbeheerders, die over het elektriciteitsnet gaan. In een deel van de stad zijn per direct geen nieuwe stroomaansluitingen mogelijk. Het stroomnet is namelijk vol. 'De situatie is nog veel ernstiger en acuter dan gedacht.'
Dat zegt wethouder van Omgevingsvergunningen in Almere, Alexander Sprong, tegen Omroep Flevoland. "We zijn geschokt en vol ongeloof", laat hij weten.
Het was al wel bekend dat Almere, net als veel andere steden in Nederland, kampt met een vol stroomnet. "Nieuwe bedrijven of bedrijven die verhuizen en hun aansluiting hebben opgezegd kunnen al niet meer worden aangesloten op het elektriciteitsnet", legt Sprong uit.
Maar de mededeling die vorige week kwam, maakt de situatie nijpend. "Nu ook de woningbouw wordt geraakt, heeft Almere een heel groot probleem."
Netbeheerders TenneT en Liander lieten vorige maand weten dat er vanaf 2026 geen ruimte is voor nieuwe woonwijken in delen van de Flevopolder. Vorige week kreeg Almere te horen dat voor een groot deel van de stad er per direct geen ruimte meer is voor het aansluiten van nieuwe woningen.
Het gaat om huizen in Almere Haven en delen van Almere Centrum, Stad Oost en Almere Buiten. Zij krijgen allemaal stroom van een onderstation waar volgens TenneT geen ruimte is voor nieuwe aansluitingen.
In interviewprogramma Z360 stonden we gisteren nog stil bij de problemen met het stroomnet. Hans-Peter Oskam van Netbeheer Nederland legde uit waarom duizenden bedrijven nog jaren op een wachtlijst blijven staan:
Het overvolle stroomnet is een rem op onze economie, want zo’n 6600 bedrijven kunnen niet vooruit.
Wethouder Sprong spreekt van een onacceptabele situatie, die zo snel mogelijk moet worden opgelost met al door het Rijk aangekondigde maatregelen en nieuwe 'out-of-the-box'-maatregelen. Het probleem met het stroomnet moet in Flevoland in 2029 helemaal verholpen zijn.
Netbeheerders en demissionair minister Rob Jetten (Energie en Klimaat) waarschuwden vorige maand niet alleen Flevoland, maar ook de provincies Utrecht en Gelderland. Zonder maatregelen zal de capaciteit op het stroomnetwerk er in 2026 helemaal in gebruik zijn. Dat kan leiden tot stroomuitval op piekmomenten.