DEN HAAG - In vijf jaar tijd is het aantal sushirestaurants in Den Haag en omgeving ongeveer verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers die Omroep West bij de Kamer van Koophandel opvroeg. Vooral All You Can Eat is populair: voor een vaste prijs zoveel mogelijk eten (en soms ook drinken). Maar dat roept toch wat vragen op.
Wij vonden Zhi Qin Chiang, eigenaar van restaurant Dozo aan de Prinsestraat in Den Haag bereid een aantal prangende vragen te beantwoorden, die jij misschien nooit durfde te stellen.
1. Niet vervelend bedoeld, maar al die all you can eat-sushirestaurants lijken op elkaar. Overal is de rol met tonijn wit met groene spikkels. Die met ei zien er bijvoorbeeld ook bijna exact hetzelfde uit, net als de foto's op de menukaart. Komt het soms allemaal kant en klaar uit dezelfde fabriek, waar al die restaurants inkopen?
'Nee, dat lijkt me sterk. Ik heb het ook nog nooit gezien en ik kom toch echt bij verschillende groothandels, zowel Nederlandse als Aziatische. Wij kopen ook alles los in bij groothandels, zo halen we de vis uit Rijnsburg. Dat het op elkaar lijkt, heeft ook te maken met de smaakbeleving. Bepaalde vissoorten mengen nu eenmaal beter met sommige toppings dan andere. En Chinezen kopiëren alles, zeker als het gaat om sushi.'
2. Wordt alles echt vers gemaakt dan?
'Ja en dat moet ook, want anders trek je geen klanten. Vooral met rauwe vis is het belangrijk alles zo vers mogelijk uit te serveren. Traditionele Chinese zaken of bijvoorbeeld Italiaanse restaurants die kunnen veel meer uit de diepvries doen. Dat gaat bij ons niet. Als je maar weinig vis op je kaart hebt, dan ben je aangewezen op de diepvries en dat is heel duur. Wij gebruiken dagelijks kilo's verse vis, we kopen bijvoorbeeld een hele zalm. Dat is een stuk goedkoper.'
3. Maar dan nog... zoveel eten als je maar wilt voor iets meer dan dertig euro per persoon, dat klinkt nog steeds heel goedkoop. Komt dat wel uit?
'Eerlijk? Het is wel moeilijk. Op dit moment gaan veel ondernemers failliet of ze stoppen er mee. Maar pas als het écht niet meer gaat. Wij Aziaten hebben een andere opvoeding gekregen: we geven nooit op, gaan altijd door. Op dit moment maken we geen winst. Nee, niemand. We moeten ook de coronasteun nog terugbetalen, de energierekening loopt enorm op. Het zijn moeilijke tijden. Eigenlijk moeten we de prijzen flink verhogen, maar dat gaat niet.'
4. Over geld gesproken: in het weekeinde is het altijd een paar euro duurder per persoon dan doordeweeks. Waarom is dat eigenlijk?
'Het personeel is dan duurder. Die krijgen een toeslag als ze in het weekend werken. Omdat het in het weekend drukker is, hebben we ook meer personeel nodig. Dat moeten we ergens verrekenen. Anders is het helemaal niet meer rendabel.'
5. Komen er wel eens mensen eten die zoveel eten dat u er echt verlies op lijdt?
'Genoeg. Elke dag wel een kwart van de gasten, kan ik met honderd procent zekerheid zeggen. Die eten de prijs er wel uit, of eten zelfs voor meer dan ze betalen. Dat is ook algemeen bekend, dat mensen hier hun buikjes rond komen eten. Dat noemen ze een 'vreetschuur', die hoor ik vaak. Maar aan die titel wil ik niet worden verbonden. Wat zegt u, veelvraten weigeren? Nee, dat doen wij niet. We zijn erg toegankelijk, hebben ook geen dresscode. Je hoort wel eens dat mensen op de zwarte lijst komen, als ze geen fooi geven bij luxe restaurants. Doen wij ook niet.'
6. Misdragen klanten zich wel eens?
'Jazeker. We hebben hier veel jongeren. Vooral mensen onder de dertig. Die gooien soms sushi in de wc. Ze houden van kattenkwaad. Dat is vervelend, maar ja. Het hoort erbij. Wat nog vaker voorkomt: mensen die hun eten mee naar huis willen nemen. We betrappen bijna elke dag wel iemand die een bakje in de tas stopt. Wat er dan gebeurt? Inleveren of bijbetalen. Wij zijn niet de moeilijkste, het ligt er ook aan hoeveel ze proberen mee te smokkelen. Maar er zijn mensen die gerust proberen 20 stuks sushi mee naar huis te nemen, niet normaal. Dat moet gewoon worden afgerekend.'
7. Zit de winst vooral op de drankjes?
'Minimaal, maar wel een beetje. We verdienen vooral op de mensen die niet zoveel eten. Mensen die hier komen eten letten op de centen, die bestellen ook geen tien drankjes per persoon. De mensen die niet te veel eten en wel veel drinken, zoals wijn of koffie, daar moeten wij het van hebben. Wij werken hard voor weinig en nooit chagrijnig, zeg ik altijd.'
8. Sushi is ontzettend Japans, maar in Den Haag en omgeving zie je vooral Chinezen die zich daarmee bezighouden. Hoe komt dat?
'Er zijn niet veel Japanners in Nederland. De Japanners die hier wel zijn, bieden dure sushi. Chinezen doen het anders. Ook de traditionele Chinees-Indische restaurants bieden nu sushi. We willen niet achterlopen. Om winst te draaien en ons gezin gelukkig te maken, stappen we over. De Europese markt is nu eenmaal dol op sushi. Ik had ook liever dat het van oorsprong uit China zou zijn gekomen, maar je kunt niet alles hebben. Chinezen houden van volle kommetjes en rijst om naar binnen te slurpen. Japanners waren veel slimmer, die maakten hapjes op een bolletje rijst. Want dat is makkelijk mee te nemen. Heel slim van ze, veel simpeler.'