Een 18-jarige vrouw heeft in de Amerikaanse stad Portland een baby van negen maanden gered nadat zijn ouders en een ander familielid waren geëlektrocuteerd door een neergekomen stroomkabel. De hoogspanningslijn was tijdens winterweer neergekomen door een afgebroken tak.

Majiah Washington was in haar eigen woning toen ze een flits zag van de stroomkabel die neerkwam op de auto van het gezin. Door haar raam zag ze hoe de vader met zijn kind probeerde weg te komen bij het voertuig.

"Hij had de baby in zijn armen en probeerde weg te lopen, maar hij viel op de oprit en gleed met zijn voet tegen de kabel aan. Er was een vlam en wat rook", zei Washington op een persconferentie die de hulpdiensten een dag na het ongeluk hielden.

Nadat de man was omgekomen probeerde de 21-jarige moeder het kind te bereiken. Ook zij verloor in de hectiek haar grip en gleed tegen de stroomlijn. De zwangere vrouw overleefde het ook niet.

Terwijl Washington met de hulpdiensten stond te bellen haastte ook de 15-jarige broer van de moeder zich naar het kind, opnieuw met hetzelfde resultaat. "Ik had nog gezegd 'ga er niet naartoe'", vertelde de vader van de moeder en haar broer tegen de lokale zender. "Maar hij gleed uit, kwam in contact met het water en stierf ook."

Washington besloot zelf te helpen toen ze zag dat het kind nog in leven was. Het jongetje was op het lichaam van zijn vader terechtgekomen en ongedeerd gebleven. "Ik zag dat hij zijn hoofd bewoog, dus ik wist dat hij nog leefde."

Bukkend om de stroomlijn boven haar hoofd te ontwijken gleed zij voorzichtig over het gladde wegoppervlak naar het gezin. Hoewel ze in contact kwam met het lichaam van de vader, wist ze veilig met het kind in haar armen weg te komen.

"Ik kon alleen maar aan hem denken. Ik dacht er helemaal niet aan dat ik zelf geëlektrocuteerd kon worden, het enige dat ik dacht was: ik moet die baby weg krijgen."

De hulpdiensten roemen Washington, die met gevaar voor eigen leven ingreep. Het jongetje heeft volgens hen zijn leven aan haar te danken. Zelf is ze ervan overtuigd dat ieder ander hetzelfde had gedaan.

Door het extreme winterweer zijn in de regio de afgelopen dagen zeker twaalf mensen omgekomen. Naast de elektrocutie werden ook enkele mensen geraakt door takken die bezweken onder het gewicht van sneeuw en ijs, vroren enkele personen dood en vielen er twee slachtoffers bij een brand die waarschijnlijk na stroomuitval werd veroorzaakt door een generator.