De Bond van Friese Vogelwachten wil huiskatten in het weiland vangen ter bescherming van weidevogels. Dat meldt Omroep Friesland. Via de chip kan de eigenaar gevonden worden. Die zou dan eerst een boete moeten betalen om zijn of haar huisdier terug te krijgen.

Friesland is ook de enige Nederlandse provincie die zwerfkatten laat afschieten door jagers. Dat moet per direct stoppen, vindt de stichting Dier&Recht.

Het idee om huiskatten in weilanden te vangen werd vrijdagavond geopperd op de algemene ledenvergadering van de Friese vogelwachten. Hun bond zet zich volgens Omroep Friesland al langere tijd in om katteneigenaren hun huisdieren in het voorjaar binnen te laten houden. "Eigenlijk is het niet uit te leggen dat mensen dikke boetes krijgen als er honden in het veld komen en dat katten vrij zijn om de natuur te vernielen", zegt voorzitter Strikwerda.

Gevangen katten zouden naar een opvang gebracht worden. Eigenaren kunnen hun kat dan ophalen na betaling van een boete. Omroep Friesland schrijft dat het volgens de vogelwachten niet de bedoeling is mensen te straffen, maar wel dat ze leren de katten thuis te houden om onder meer vogels te beschermen.